Koulunmäen koulun uusi C-rakennus edustaa ympäristöä huomioivaa rakennustapaa. (Kuva: Äänekosken kaupunki)

Äänekosken Koulunmäen koulun uusi C-rakennus valmistuu vuonna 2025, Äänekosken kaupungin tiedote kertoo. Uusi koulurakennus on monin tavoin malliesimerkki modernista koulurakentamisesta. 21 miljoonan euron investoinnissa huomioidaan laajasti ympäristöasiat ja energiatehokkuus. Kierrätyksen ja energiansäästön lisäksi rakennuksen monikäyttöisyys on tärkeässä roolissa. Rakennuksen ulkoasu on moderni ja tyylikäs ja käytössä on uusinta tekniikkaa, mutta luokkahuoneet itsessään ovat hyvin perinteiset.

Koulunmäen koulun C-rakennus on Äänekoskella ensimmäinen kohde, jolle haetaan Rakennustiedon ympäristöluokitus. Ympäristön huomioiva rakennus säästää vettä ja energiaa, tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja säästää rahaa elinkaarensa aikana.

– RTS-ympäristöluokitukseen liittyviä ratkaisuja on mietitty kaikissa kohteen suunnittelun ja rakentamisen vaiheissa, aina maaleista lähtien. Ympäristöluokitusta haetaan sitten, kun rakennus on valmis ja käytössä. Arvioinnissa huomioidaan kokonaisvaltaisesti koko projekti ja kaikki rakennuksen olosuhteet: että se on rakennettu oikein, ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti. Lisäksi huomioidaan mm. puhtauden ja kosteuden hallintaa sekä tilojen monikäyttöisyyttä. Aina ei tarvitse mennä kalliiden ratkaisujen mukaan ja me tavoittelemme RTS-luokituksessa 3-4 tähteä, vs. rakennuttajapäällikkö Erika Räihä kertoo.

Huomattavaa energiatehokkuutta

Uudessa rakennuksessa energiatehokkuus on isossa roolissa, ja siihen on kiinnitetty paljon huomiota. Ilmanvaihtoa ja muuta talotekniikkaa ohjaa automaatio ja säädöt voidaan tehdä käytön mukaan. Lämmöntalteenotto on jopa niin hyvä, että hyötysuhde on parhaimmillaan 80%, jolloin kaukolämmön tarve pienenee.

Kaupungin kaikissa uudiskohteissa käytetään kaukolämmön lisänä aurinkovoimaa ja rakennuksen katolle tulee etäseurattavat aurinkopaneelit.

Myös ensi keväänä valmistuvaan Koiviston päiväkotiin tulee samat energiatehokkaat ratkaisut talotekniikkaan sekä aurinkovoimaa.

Kierrätysaste on korkea

Kierrätys huomioidaan uudiskohteessa monella eri tapaa. Vanhan koulun purkujäte on kierrätetty ja materiaalia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kaupungin muihin rakennusprojekteihin, kuten tienpohjien rakentamiseen.

Rakentamisessa syntyy paljon muovi-, puu-, pahvi- ja metallijätettä ja kaikki jäte kierrätetään tarkasti.

Muutenkin kaupungin rakennuksissa jätteidenkierrätys on hyvällä mallilla ja muovinkeräys saadaan kiinteistöihin myöhemmin.

Koulu, musiikkiopisto ja nuorisotilat saman katon alle

Uuden koulurakennuksen käyttöaste tulee olemaan ainutlaatuisen, koska se sopii koulupäivien lisäksi monenlaiseen iltakäyttöön. Uudisrakennukseen saadaan isot tilat Ala-Keiteleen musiikkiopistolle ja uudet nuorisotilat nykyisen Nuorisokeskus Spotin tilalle. Myös koulun uusi liikuntasali saadaan iltaisin harrastuskäyttöön.

Käyttäjien toiveita on kuultu projektin alusta asti laajasti. Koulun, musiikkiopiston ja nuorisotoimen väki on saanut osallistua suunnitteluun.

Musiikkiopiston opetustiloihin tulee mm. vinot seinät akustiikan parantamiseksi. Musiikkiopisto voi käyttää lisäksi myös koulun tiloja tarvittaessa.

Uudet nuorisotilat saa oman sisäänkäynnin ja keittiön ja ne sopivat hienosti monipuoliseen nuorisotila- ja nuorisokahvilatoimintaan. Nuorisotilojen vieressä on kotitalousluokka, joka voidaan ottaa myös iltaisin käyttöön tarvittaessa.

Kaksikerroksinen Koulunmäen koulun C-rakennus on hieman isompi kuin vanha koulu, 5 120 neliön kokoinen. Rakennus on ulkopuolelta selkeä, eikä niin värikäs kuin viereinen uudempi koulu. Rakennuksen sisäänkäyntien kohdalle tulee puupanelointia ja muuten yksiväristä tiilipintaa. Koulun pääsisäänkäynnistä tullaan pääaulaan ja pienille opinportaille, jotka soveltuvat monenlaiseen kokoontumiseen.

Sisälle seiniin tulee puupanelointia, tekstiililaattaa ja voimakkaitakin sävyjä.

Aineopetuksen luokat ovat hyvin perinteisiä luokkia, myös kotitalousluokka ja teknisen työn luokka. Koulurakennukseen tulee monikäyttöinen iso kirjasto, oppilaiden oma olohuone. Henkilökunnalle ja oppilaskunnalle tulee myös omat tilat. Ruokasalia ei ole, vaan kouluruokailu tapahtuu Koulunmäen A-rakennuksessa.

Rakennuksen perustuksia tehdään parhaillaan ja runko nousee syksyn aikana. Rakennus valmistuu kevääseen 2025 mennessä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *