Helen kaavailee pienydinvoimaloita Helsingin lämmittämiseen. (Kuva: Sonja Eloranta)

Helen ja Steady Energy ovat solmineet pienydinvoimaa koskevan aiesopimuksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa investointi pieneen lämpöä tuottavaan ydinvoimalaitokseen. Pienydinvoima on yksi lupaavimmista ratkaisuista, jolla energiantuotannon päästöjä saadaan vähennettyä nopeasti ja kustannustehokkaasti sekä sähkön että lämmön tuotannossa, mutta sen rakentaminen edellyttää vielä muun muassa lainsäädännön uudistamista.

Aiesopimuksen mukaan Helen ja Steady Energy käynnistävät suunnittelun, jonka tavoitteena on saavuttaa ydinlämpötuotantoa koskeva ennakkoinvestointisopimus seuraavan puolen vuoden aikana. Vuosille 2024–2027 sijoittuva sopimus kattaisi muun muassa ydinenergialain uudistamisen edistämisen, sijoituspaikka- ja teknologialuvan hakemisen sekä laitoksen kauppahinnan kiinnittämisen. Lisäksi se mahdollistaisi Helenille jopa kymmenen teholtaan 50 megawatin reaktoriyksikön hankkimisen Steady Energyltä.

Helen on ensimmäinen Steady Energyn kanssa yhteistyöhön ryhtyvä energiayhtiö.

– Nyt allekirjoitettu aiesopimus on Helenin ensimmäinen konkreettinen askel kohti pienydinvoimaa. Haluamme olla käynnistämässä ydinlämpötuotantoa Suomessa ja rakentaa sen vaatimat edellytykset yhteistyössä Steady Energyn sekä muiden energia-alan toimijoiden, päättäjien ja viranomaisen kanssa, toteaa Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

– Aiesopimus on tärkeä virstanpylväs Steady Energylle. Se luo edellytykset toteuttaa 2020-luvulla kotimainen teknologia, joka kykenee leikkaamaan kahdeksan prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä, kun kaukolämpöä ei tuotettaisi enää polttamalla. Tavoitteenamme on käynnistää uusi puhtaan energian vientiteollisuustuote ja edetä globaaleille lämpömarkkinoille, joilla päästöjen vähennyspotentiaali on vielä huomattavasti merkittävämpi, gigatonniluokkaa. Olemme ylpeitä, että Helen on mukana tekemässä merkittävää työtä suomalaisten hyväksi ja ilmastokatastrofin estämiseksi, kertoo Steady Energyn toimitusjohtaja Tommi Nyman.

Hiilidioksidivapaan lämmöntuotannon mahdollistaja

Helen ja Steady Energy näkevät pienissä ydinlämpölaitoksissa mahdollisuuden sekä lämmöntuotannon uudistamiseen että turvaamiseen. Ydinlämpö mahdollistaa hiilidioksidivapaan kaukolämmön, tasapainottaa lämpöenergian hinnanvaihteluita ja takaa Suomen huoltovarmuutta. Fossiilisista polttoaineista luopuminen on yhteiskuntamme tärkeimpiä tavoitteita, ja vakaan sekä luotettavan lämmöntuotannon takaamiseksi tarvitaan useita erilaisia lämmönlähteitä.

– Pienydinvoimalla tuotettava kaukolämpö on erityisen kiinnostava ratkaisu Helenille, jonka 1400 kilometrin pituinen kaukolämpöverkko on yksi Pohjoismaiden pisimmistä. Sen muuttaminen täysin hiilidioksidivapaaksi on merkittävä ilmastoteko koko Suomen mittakaavassa, Sirkka kommentoi.

Pienydinvoimaan liittyvä lainsäädäntötyö on vielä kesken ja vaatii eri viranomaisten yhteistyötä valmistuakseen. Suomen hallitus on sitoutunut edistämään lämpöä tuottavien pienreaktoreiden käyttöönottoa, ja Helen ja Steady Energy tarjoavat yhdessä muiden energiayhtiöiden kanssa konkreettisen reitin hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Steady Energy perustettiin kesällä 2023 kaupallistamaan Suomessa kehitettyä ydinlämpölaitoksen konseptia. Yhtiön teknologia perustuu VTT:n huippuluokan tutkimukseen ja Suomessa 60 vuoden aikana kertyneisiin parhaisiin käytäntöihin ydinenergiateollisuudessa.

Helen tavoittelee hiilineutraalia energiantuotantoa vuonna 2030. Yhtiö on jo aiemmin ilmaissut kiinnostuksensa pienydinvoimaa kohtaan ja pitää sitä lämmityksen sähköistymisen rinnalla varteenotettavana ratkaisuna Helsingin lämmittämiseen vähäpäästöisesti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *