Joensuussa panostetaan metsätalouden digitalisaatioon, kuten tiedon keruuseen ja analysointiin. Ilmalaiva on joensuulaisen Kelluu Oy:n tuote, jolla voi tehdä muun muassa metsien laserkeilausta tai muuta maaston tarkkailua. (Kuva: Joensuun kaupunki)

Joensuu tavoittelee paikkaa maailman metsäalan kirkkaimmasta kärjestä. Kaupunginvaltuusto hyväksyi tavoitteen tueksi laaditun Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelman kokouksessaan 28. elokuuta.

– Joensuu on jo nyt Euroopan metsäpääkaupunki. Metsäosaamisen laajuus on täällä aivan ainutlaatuista. Tätä haluamme nostaa vahvemmin esiin. Tavoitteemme on tehdä Joensuusta kansainvälisesti arvostettu ja tunnustettu metsäalan keskittymä, jossa metsistä luodaan maailmaa muuttavia innovaatioita. Haluamme, että vuonna 2030 metsäklusteri on alueen suurimpia työllistäjiä ja merkittävin vientitulojen lähde, kertoo strategiajohtaja Sami Laakkonen Joensuun kaupungin tiedotteessa.

Kaupunki valmisteli metsäohjelman yhteistyössä Joensuun alueen metsäbiotalouden yritysten, oppilaitosten sekä asiantuntija- ja kehittämisorganisaatioiden kanssa. Valmistelutyöpajoihin osallistui yli 40 metsäbiotalouden osaajaa Joensuun alueelta.

Ohjelma linjaa Joensuun merkittävimmiksi kilpailutekijöiksi metsäalan koulutuksen ja tutkimuksen, elinvoimaiset metsät, monipuolisen yritystoiminnan, älykkään metsätalouden, yhdessä tekeminen ja verkostot.

– Metsiin liittyvät toimenpiteet linkittyvät moneen teemaan, kuten kaupungin hiilineutraaliustavoitteisiin ja painopistealojen kehittämiseen. Yhteistyöllä ja osaamista jakamalla syntyy innovaatioita, jotka voivat tehdä metsästä ratkaisun esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamiin haasteisiin meillä ja muualla, Laakkonen sanoo.

Käytännön toimenpiteet keskittyvät lähivuosina kolmeen teemaan: metsäalan sisäisten verkostojen vahvistamiseen, metsäpääkaupungin tunnettuuden lisäämiseen sekä kuntalaisten, metsän ja kaupunkikuvan muodostamaan kokonaisuuteen.

– Kaupungin tavoitteena on tukea Joensuun metsiin liittyvää koulutusta, tutkimusta, liiketoimintaa ja kansainvälistä näkyvyyttä. Käytännön toimenpiteitä on suunniteltu toteutettavaksi esimerkiksi kaupungin omistamissa metsissä ja kaupunkilaisia osallistaen. Metsäpääkaupunki on vahvasti mukana asukkaiden elämässä esimerkiksi työn, koulutuksen ja vapaa-ajan kautta, Laakkonen toteaa.

Metsäpääkaupunki Joensuu -ohjelma lanseerataan Silva Metsänäyttelyssä Joensuun Laulurinteellä 8.–9. syyskuuta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Mistä voisi tiedustella asiaa, joka koskee puustoa. Kun kerrostalon takapiha on niin tiheänä männyistä, pihlajasta, koivuista ja muista pensaista, että kesälläkään ei tule auringon valoa sisälle ja talvella on aina pimeää. Loppukesästäkin vaikka aurinko paistoi ulkona, piti sisällä olohuoneessa laittaa valot päälle. Tihein alue ei ole kovinkaan isolla alueella.