Blominmäen jätevedenpuhdistamo puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. (kuva: HSY)

Euroopan ja maailman mittakaavassa huipputehokas Blominmäen jätevedenpuhdistamo on täydessä käytössä. Blominmäen jätevedenpuhdistamon valmistumisen myötä läntisen pääkaupunkiseudun typpi- ja fosforikuormitukset Suomenlahteen pienenevät merkittävästi. Pääkaupunkiseudun yli miljoonan asukkaan typpikuorma Itämereen vähenee lähes kolmanneksen eli yli 300 tonnia vuodessa, HSY kertoo tiedotteessaan.

Tehokas jätevedenpuhdistus onkin jokapäiväinen teko, jolla suojelemme rannikkovesiämme ja koko Itämerta. Jos jätevesi päätyisi sellaisenaan mereen, sen sisältämät runsaat fosfori- ja typpiravinteet rehevöittäisivät voimakkaasti rannikkovesiämme. Rehevöityminen köyhdyttää meriluonnon monimuotoisuutta ja tuottaa myrkyllistä sinilevää. 

Itämeripäivänä 31.8. juhlistetaan uutta puhdistamoa 

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vastaanotti puhdistamourakan 12.7.2023. Pitkän rakentamishankkeen ensimmäiset suunnitelmat tehtiin vuonna 2005, sijoituspaikaksi valikoitui Blominmäki vuonna 2008 ja ensimmäinen louhintaurakka alkoi 2014. Sen jälkeen eri urakoita on ollut käynnissä lukuisia. Tänään Itämeripäivänä on kutsuttu keskeisiä sidosryhmiä Blominmäkeen juhlistamaan uuden puhdistamon käyttöönottoa. 

– Tällä hetkellä puhdistamo tekee huipputulosta. Sekä typen- että fosforinpoisto ovat kesällä olleet erittäin hyvällä tasolla, ja puhdistustulos on kirkkaasti ympäristölupamääräyksiä parempi, kertoi HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred tervetulopuheessaan puhdistamon avajaisissa.

– Olemme päässeet usein jopa fostorin 98 prosentin poistotulokseen ja 95 prosenttiin typen osalta, hän jatkoi.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Uusi puhdistamo korvasi Suomenojan jätevedenpuhdistamon vaiheittain marraskuusta 2022 alkaen, ja tammikuusta 2023 lähtien kaikki jätevedet on puhdistettu Blominmäessä.  

Blominmäessä voidaan puhdistaa jätevesiä ainakin sata vuotta, sillä jätevedenpuhdistamoa voidaan laajentaa jopa miljoonan asukkaan tarpeisiin. Samalla jätevedet saadaan puhdistettua yhä paremmin. Puhdistustavoitteet ovat selvästi tiukemmat kuin EU:n vaatimukset tai HELCOMin (Itämeren suojelukomissio) suositukset. 

Fakta

  • Kallion sisään louhitun puhdistamon pinta-ala on 10 hehtaaria 
  • Uusia viemäritunneleita rakennettiin noin 20 kilometriä 
  • Puhdistamon ja viemäritunneleiden rakennuskustannukset olivat noin 530 miljoonaa euroa. 
  • Puhdistaa yli 96 prosenttia fosforista ja orgaanisesta aineksesta sekä yli 90 prosenttia typestä tavoitellen jopa 98-prosentin poistotulosta. 
  • Puhdistamo on lämmön suhteen omavarainen ja tuottaa sähköstään noin 70 prosenttia itse. Lisäksi Fortum tuottaa kaukolämpöä puhdistetusta jätevedestä. 
  • Blominmäen jätevedenpuhdistamo voitti vuoden 2022 RIL-Palkinnon.  
  • Blominmäen lisäksi pääkaupunkiseudun jätevesiä puhdistetaan Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa, joka on Pohjoismaiden suurin puhdistamo. Siellä käsitellään noin 900 000 asukkaan jätevedet. 

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *