Kotitalouksien sähkönkulutus laski hieman pääkaupunkiseudulla viime vuonna, mutta kaukolämmön päästöt kasvoivat merkittävästi. Lämmitykseen käytetyn sähkön määrä pysyi aika lailla samana.

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt ovat olleet laskusuunnassa, mutta viime vuonna päästöt lähtivät HSY:n päästöseurannan mukaan nousuun ja kasvoivat lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä johtuu siitä, että kaukolämmön tuotannon päästöt kasvoivat kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laskee vuosittain pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt. Vuonna 2022 seudun kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja olivat yhteensä noin 4,44 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (CO2-ekv).

Päästöt kasvoivat jokaisessa pääkaupunkiseudun kunnassa: Helsingissä 11, Espoossa kuusi, Vantaalla kolme ja Kauniaisissa viisi prosenttia. Päästöjen kasvu johtui kaukolämmön päästöjen kasvamisesta.

Kivihiilen ja öljyn käyttö lisääntyi kaukolämmön tuotannossa

– Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöjen kasvun syynä oli kaukolämmön tuotannon päästöjen lisääntyminen. Kaukolämmön tuotannon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat pääkaupunkiseudulla 22 prosenttia verrattuna edellisvuoteen, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred HSY:n tiedotteessa.

Lämmöntuotannon päästöjen kasvu oli seurausta maakaasun tuonnin loppumisesta Venäjältä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Maakaasun käyttöä korvattiin kivihiilellä ja öljyllä. Maakaasun käyttö (GWh) kaukolämmön tuotannossa pieneni edellisvuodesta lähes 60 prosenttia, kun kivihiilen käyttö kasvoi 36 prosenttia ja öljyn 46 prosenttia.

Uusiutuvien polttoaineiden käyttö väheni myös hieman. Uusiutuvien osuus polttoaineista oli 29 prosenttia vuonna 2021 ja viime vuonna 27 prosenttia. Tämä johtuu lämpöpumpuilla tuotetun lämmön määrän pienenemisestä. Lämpöpumpuilla tuotetun kaukolämmön määrän pieneminen oli seurausta ennen kaikkea kalliista sähkön hinnasta.

– Kaukolämmön tuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat kuitenkin lähitulevaisuudessa pienentymässä, kun energiayhtiöt toteuttavat omia hiilineutraaliusohjelmiaan ja vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä kaukolämmön tuotannossa, HSY:n ilmastoasiantuntija Jari Rantsi kertoo.

Sähkönkulutus pieneni hieman

Asumisen sähkönkulutus pieneni viime vuonna kuusi prosenttia. Lämmitykseen käytetyn sähkön kulutus pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna. Asumisen sähkönkulutuksen pienenemiseen vaikuttivat osaltaan kallis sähkön hinta ja asukkaiden energiansäästötoimet. Sähkölämmityksen ja kulutussähkön päästöt vähenivät molempien osalta viisi prosenttia. Tähän vaikuttivat kulutuksen pieneneminen sekä valtakunnallisen sähkön päästökertoimen pieneneminen.

HSY laskee pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt alueella tapahtuvaan kulutukseen perustuen. Laskennassa ei huomioida kulutushyödykkeiden, kuten ruuan tai rakennustuotteiden, välillisiä päästöjä. Tieliikenteen päästöjen laskennassa käytettiin vuoden 2021 tilastoja. Laskenta päivitetään tieliikenteen osalta, kun vuoden 2022 tilastot valmistuvat.

Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 (suluissa muutos edellisvuoteen)

  • Helsinki 2,61 milj. tCO2-ekv (+11 %)
  • Espoo 0,88 milj. tCO2-ekv (+6 %)
  • Vantaa 0,91 milj. tCO2-ekv (+3 %)
  • Kauniainen 0,03 milj. tCO2-ekv (+5 %).

Tästä pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöjen tilastoihin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *