Lampaat palasivat Jyväskylän Vehkalammenpuistoon jättipalsamin torjuntatöihin keskiviikkona 17. toukokuuta. Lampaiden pesti kestää elokuuhun asti. (Kuva: Tarja Ylitalo / Jyväskylän kaupunki)

Jyväskylän kaupunki on saanut hyviä tuloksia kokeilustaan, jossa lampaat on valjastettu jättipalsamin hävitystyöhön. Viiden vuoden pituisen kokeilun neljä ensimmäistä vuotta ovat takana, ja lampaiden avulla jättipalsamit ovat lähes hävinneet viiden hehtaarin kokoisilta laidunalueilta Jyväskylän Vehkalammenpuistossa.

-Viime kesänä laitumilta löytyi vain yksittäisiä jättipalsameja, jotka on kyllä popsittu nopeasti parempiin suihin. Yksittäisiä jättipalsameja on itänyt lähinnä aidanvierille, laidunten ulkopuolella kasvaneiden jättipalsamien levittämistä siemenistä, kertoo ylläpitohortonomi Tarja Ylitalo Jyväskylän kaupungin tiedotteessa.

Vehkalammenpuistossa on myös asukkaita kannustettu kitkemään jättipalsamia laidunten ulkopuolelta, ja kaupungin omat työntekijätkin ovat käyneet niittämässä puiston jättipalsameja laidunten ulkopuolelle jäävältä kolmen hehtaarin alueelta.

– Jättipalsameja voi nyhtää oman innostuksensa mukaisesti, vaikka vain kourallisen kerrallaan. Ylös nyhdetyt palsamit eivät juurru uudestaan, kun niiden juuret murskaa tallaamalla. Tallatut palsamit voi vain jättää paikalleen, sillä ne maatuvat nopeasti ja luovuttavat siten maahan takaisin sieltä ottamansa ravinteet, Ylitalo kertoo.

Jyväskylän laidunnuskokeilu on osa EU-rahoitteista VieKas-LIFE -hanketta, jota koordinoi Suomen Luonnonsuojeluliitto. Hanke keskittyy haitallisten vieraslajien kartoitukseen ja torjuntaan ja tietoisuuden levittämiseen vieraslajeista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *