Kuhmon kaupunki haluaa pestä kasvojaan. Pääkatujen varteen sijoittuville yrityksille on tarjolla julkisivuseteli, jotta rempallaan olevat paikat saadaan kuntoon. (Kuva: Kuhmon kaupunki/Harri Tarvainen)

Vanhassa laulussa kaikki oli ihanasti rempallaan. Tosielämässä rempallaan on myös monet kuntien ja kaupunkien keskustat. Tyhjät tai vajaakäytöllä olevat liiketilat eivät enää vuokra- ja vastikerahoja entiseen malliin tahkoa, jolloin kiinteistönomistat eivät välttämättä menneiden vuosien malliin ulkomaalia seiniin roiski.

Ilmiö on tuttu myös Kuhmossa. Nyt siellä halutaan kannustaa keskustan pääkatujen kiinteistönomistajia laittamaan julkisivut kuntoon. Toimintaa vauhdittamaan kaupungissa on päätetty ottaa käyttöön kunnostustoimenpiteisiin myönnettävä julkisivuseteli, joka on maksimissaan 1000 euron arvoinen.

-Me haluamme rohkaista tällä tavalla laittamaan julkisivuja kuntoon tässä keskustan pääkatujen varrella. Kaupungin myöntämä avustus on puolet hankkeen kustannuksista, kertoo Kuhmon elinkeinopäällikkö Pekka Horttanainen.

Mielenkiintoiseen pilottihankkeeseen on varattu tälle vuodelle 10 000 euroa. Julkisivuseteliä voidaan käyttää esimerkiksi rakennuksen ulkopuolisiin korjaustöihin ja maalauksiin, näyteikkunoiden teippauksiin ja niiden suunnitteluun sekä kyltteihin ja mainostauluihin. Myös esteettömyyden edistämiseen liittyvät toimenpiteen kiinteistöjen ulkopuolella ovat sallittuja toimenpiteitä.

Päätös julkisetelisivusta pitää hakea ennen töiden suorittamista. Kaupunki hoitaa osuutensa kiinteistönomistajalle jälkikäteen maksettuja kuitteja vastaan.

-Tämä on niin tuore päätös, että vielä ei ole julkisivuseteleistä päätöksiä tehty. Niitä saadaan kyllä aikaan muutamassa päivässä, kun hakemuksia tulee meille, Horttanainen lupaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *