Viime syksynä porilaisen koulun suihkuvedestä löytyi legionellaa. Tyypillisesti legionella-bakteeri leviää suihkun kautta. (Kuva: Kirsi Riipinen)

Porin Karjarannassa sijaitsevan palvelutalo Jokihelmen vesijohtovedestä on alustavissa tutkimuksissa löytynyt legionella-bakteeria. Sairastapauksia ei kuitenkaan ole toistaiseksi ilmennyt, ja torjuntatoimenpiteisiin on ryhdytty välittömästi, Porin kaupunki tiedottaa.

Alustava legionella-löydös tehtiin palvelutalo Jokihelmen A-talon vesijohtovedestä. Löydös ilmeni Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimivan tutkimuskeskus Wanderin HEAL-hankkeen tutkimuksissa. Sen seurauksena Porin terveysvalvonta otti tiloista kuusi viranomaisnäytettä helmikuun lopulla.

Viranomaisnäytteiden alustavissa tuloksissa neljässä näytteessä on todettu legionella-bakteeria yli toimenpiderajan (1000 pmy/l). Kyseiset näytteet on otettu kylmästä vesijohtovedestä vähällä käytöllä olevista vesipisteistä sellaisista tiloista, joissa ei hoideta asukkaita. Lopulliset tulokset valmistuvat ensi viikon keskiviikkona. Tilanteen kartoittamiseksi terveysvalvonta ottaa ensi viikolla lisää näytteitä laajemmin käytössä olevista vesipisteistä.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti legionellabakteerin torjumiseksi on aloitettu laajat torjuntatoimenpiteet. Palvelutalossa on nostettu lämpimän vesijohtoveden lämpötilaa. Lisäksi vettä juoksutetaan ja suihkupäihin asennetaan vedensuodattimia. Myös vesijohtojärjestelmän desinfiointia valmistellaan, ja se tullaan toteuttamaan mahdollisimman pian.  

Löydöksestä huolimatta vesijohtoveden juominen on turvallista, koska tartuntaa ei voi syntyä mahasuolikanavan kautta. Jos henkilöllä on merkittäviä nielemisvaikeuksia, ja riskinä on, että vettä joutuu niellessä hengitysteihin, suositellaan varmuuden vuoksi pulloveden käyttöä vesijohtoveden asemasta. Palvelutalon henkilökunta arvioi tarpeen asukaskohtaisesti. 

Porin kaupunki tiedottaa asiasta seuraavan kerran noin viikon sisällä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *