Tuomariston perusteluissa kiitetään kohteen monitasoisuutta: Tikkurilankosken puistoalueet ovat hieno kokonaisuus, joka muodostaa tyyliltään ja materiaaleiltaan yhtenäisen sekä historiallisesti kerroksellisen ja kiinnostavan julkisen ulkotilan. (Kuva: Puutarhaliitto)

Vantaan Tikkurilankosken uudet puistoalueet ovat saaneet Vuoden Ympäristörakenne 2022 -tunnustuspalkinnon. Vernissaranta, Väritehtaanranta ja Vernissasilta muodostavat uuden virkistysalueen Tikkurilan keskustaan.

– Ranta-alue oli aikaisemmin pimeä ja vaikeakulkuinen. Hyvän suunnittelun ja toteutuksen myötä olemme nyt saaneet kauniin, viihtyisän ja toimivan, alueen historiaa esiin tuovan ja kunnioittavan kokonaisuuden, kertoo Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjam Puutarhaliiton tiedotteessa.

Alue sijaitsee Keravanjoen varrella. Kun vesivoimaan turvautuneet teollisen toiminnot ovat siirtyneet sieltä muualle, ranta-alueet ovat vapautuneet kaupunkilaisten käyttöön. Tikkurilankosken puistohankkeessa myös pato purettiin, koski pääsi jälleen virtaamaan luonnollisesti ja meritaimen ja lohi pääsevät nousemaan koskeen.

Tuomaristo kiittää kohteen monitasoisuutta.

– Puisto on vaikuttava. Se onnistuu yllättämään kulkijan ja tuottaa erilaisia ja ilahduttavia kokemuksia puistoon luotujen paikkojen avulla. Jokirannan saavutettavuus ja virkistysarvo ovat parantuneet merkittävästi tämän hankkeen myötä. Alueen maisemallisia ja tehdashistorian ominaispiirteitä on kunnioitettu uusien toimintojen ja rakenteiden sijoittamisessa, toteaa tuomariston puheenjohtaja, maisema-arkkitehti Anna Levonmaa.

Vuoden Ympäristörakenne -palkinnon myöntävät Betoniteollisuus ry, Kivi ry ja Puutarhaliitto ry. Tunnustus on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1992. Tunnustus julkistettiin Viherpäivillä Jyväskylässä tiistaina.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *