Osana kokeilua operaattorit ovat sitoutuneet viemään 24 tunnin kuluessa sellaiset laudat pois keskusta-alueelta, jotka ovat olleet käyttämättömänä tai epäkunnossa 24 tunnin ajan. (Kuva: Sonja Eloranta)

Helsingin kaupunki ja yhteiskäytössä olevien sähköpotkulautojen operaattorit ovat sopineet kokeilusta, jonka tavoitteena on vähentää sähköpotkulautojen aiheuttamaa häiriötä pääkaupungin keskusta-alueella.

Sähköpotkulautojen käytön yleistyttyä haittaa on syntynyt esimerkiksi menopelien huolimattomasta pysäköinnistä.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kokouksessaan 29.3.2022 pysäköintimallia, joka toisi keskusta-alueelle 400 sähköpotkulautojen pysäköintipaikkaa 25 kohteeseen.

Lisäksi operaattorit perustavat yhteisen pysäköintipartion, jonka tehtävänä on pitää keskusta-alueen lautoja järjestyksessä sekä kaduilla että pysäköintipaikoilla.

Sähköpotkulautoja pystyy jatkossakin pysäköimään pysäköintipaikkojen ulkopuolelle, mutta lautojen vuokraajilta edellytetään ottamaan kuva pysäköidystä laudasta. Operaattorit käyvät kuvia läpi, ja antavat selkeästi väärästä pysäköinnistä rahallisen sanktion.

Operaattorit kehittävät myös kannustimia pysäköimään laudan pysäköintipaikalle.

Yksikön päällikkö Heikki Palomäki sanoo tiedotteessa, että operaattorien kanssa suunniteltuun malliin on vaikuttanut myös kaupunkilaisilta tullut palaute.

-Seuraamme toimenpiteiden vaikutuksia tämän kauden ajan, ja kehitämme mallia kokemuksien perusteella seuraavaa vuotta varten. Sähköpotkulaudat tulivat kaduille nopeasti, ja uuteen liikennemuotoon tottuminen vie sekä yhteiskunnalta että yksilöiltä oman aikansa, Palomäki sanoo.

Viime kesänä Helsingissä oli sähköpotkulautoja kerrallaan käytössä enimmillään noin 8 000.

Viime syksynä operaattoreiden asettamat käyttörajoitukset ovat toistaiseksi voimassa. Viikonloppuöisin kello 00-05 välillä laudat ovat kokonaan pois käytöstä. Päivisin nopeusrajoitus on 20km/h, ja arkisin kello 00-05 välillä 15km/h. Tutkimushankkeen edetessä käyttörajoituksiin saattaa tulla tarkennuksia keväällä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *