Konnevedellä kaukolämpö hoidetaan turpeen avulla. (Kuva: Esa Melametsä)

Kuluneen viikon aikana monet kuntien ja kaupunkien omistamista energialaitoksista ovat ilmoittaneet lopettavansa venäläisen puuhakkeen käytön kattiloissaan. Näin ovat toimineet muun muassa Lahti Energia ja Suur-Savon Sähkö.

Kaikkialla ei ole tarvinnut kuitenkaan raaka-aineen toimittajia vaihtaa. Konneveden kunnan omistama Konneveden Kaukolämpö Oy käyttää polttoaineena lämmöntuotannossa kahdella kiinteän polttoaineen laitoksellaan kotimaista turvetta.

-Meillä ei ole koskaan käytetty venäläistä haketta, joten tämä tilanne ei aiheuta mitään muutoksia. Turve on yksinkertaisesti kustannustehokkain vaihtoehto meille. Se on teholtaan paras ja palaturpeen tasalaatuisuus on erittäin tärkeä asia.

-Meillä on pitkään ollut Vapo yhteistyökumppanina ja pelisäännöt ovat selvät. Tämmöisille pienille miehittämättömille lämpökeskuksille juuri poltettavan materiaalin tasalaatuisuus on erittäin tärkeä asia, Konneveden tekninen johtaja Markus Tiihanoff.

Yhtiöllä on kaksi yhteensä 2,75 megawatin biolaitosta, joiden kattiloissa turvetta palaa. Yhtiöllä on parhaillaan menossa kilpailutus lähivuosien raaka-aineen lähteestä.

-Kyllä me puutakin poltettaisiin, mutta paikallisilla toimijoilla tahtoo tulla volyymit vastaan. Vapo on kyllä siinä mielessä ollut joustava kumppani, että jos paikallisella hakeyrittäjällä on ollut tasalaatuista haketta tarjolla, niin olemme voineet käyttää myös sitä. Näin on tehty esimerkiksi toisinaan kesäaikoina, Tiihanoff kertoo

Turpeen poltto ei ole viime vuosina ollut kovin suuressa huudossa kaikissa piireissä. Ukrainan tapahtumien jälkeen yhä useammalla suulla on kuitenkin pohdittu sitä, oliko turpeen määrittäminen uusiutumattomaksi energiaksi sittenkään kovin järkevä päätös. Huoltovarmuus ja omavaraisuus koostuu energiapuolellakin useista pienistä palasista.

-Olen koittanut kysellä, että pitkäksikö aikaa turvetta riittää, mutta en selkeää vastausta ole saanut. Epävirallisesti on kyllä sanottu, että turvetta on saatavilla ainakin tämän vuosikymmenen ajan. Turpeennoston eteen on kehitystyötä tehty viimeiset 50 vuotta ja siitä huolimatta turvesoista on käytössä vain 1-2 prosenttia. Kannattaisiko sitä työtä sittenkin jatkaa, pohtii Markus Tiihanoff.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kiitos Konneveden kunnalle kotimaisen energian käytöstä!
    Kotimainen puu- ja turve-energia kovaan käyttöön. Kotimainen energia tuo työ- ja yrittäjätuloja sekä kunnille suurestikin kipeästi kaivattuja verotuloja!
    Turpeen poltto on aikoja osattu tehdä ilmaa saastuttamatta ja turvesoiden poistovesi on ollut kirkkaan puhdasta pitkään.