Viimeisen vuoden aikana useammassa käräjäoikeudessa eri puolilla Suomea on luettu lakia lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Useimmissa tapauksissa kyseessä on ollut vuonna 2019 konkurssiin haetun Global Group Finland Oy jälkilöylyt.

Puhdistusaineita myyneellä yrityksellä oli tapana palkita tilauksen tekijä avokätisesti. Kun konkurssiin menneen yrityksen asiapapereita tutkittiin, niin sieltä paljastui yksityiskohtaisesti, mitä kenellekin on lahjaksi annettu. Tiedot oli merkitty tarkasti yhtiön asiakaskorttitiedostoon eri tilausten kohdalle. Lahjat oli toimitettu tilaajien kotiosoitteisiin, eikä niitä oltu useimmissa tapauksissa saatettu tilaajan toimesta organisaation yhteiseen käyttöön.

Syytteitä ovat saaneet myös kuntien omistamien yhtiöiden nimissä hankintoja tehneitä henkilöitä eri puolilla Suomea. Pohjois-Savon käräjäoikeus antoi maanantaina ratkaisunsa viidessä tapauksessa, joista kolme liittyi alueen kaupunkien tai kaupungin omistamien yhtiöiden hankintaepäselvyyksiin.

Kovimman tuomio eli 80 päivää ehdollista vankeutta sai maanantaina Kuopion kaupungin omistaman vuokrataloyhtiön kiinteistötyönjohtaja. Hänen vuosien 2012-2018 aikana saamiensa lahjojen määrä nousi lähes 5500 euroon. Lahjakorttien lisäksi mies sai tilauslahjoina tietokoneita, puhelimia, navigaattoreita ja muuta elektroniikkaa.

Kuopion kaupungin omistaman liikelaitoksen palveluksessa olleet miehet saivat tekemistään tilauksista yhteensä 600 euron lahjakortit. Toinen miehistä sai 1300 euron sakot ja toiselle maksettavaa kertyi 340 euroa. Sakkoja saaneet vastaajat kiistivät syytteensä.

Iisalmen kaupungin palveluksessa työskennellyt mies oli saanut yhtiöltä tilauksista kiitoksena Tjäreborgin ja S-Ryhmän lahjakortteja yhteensä 3.650 euron arvosta. Elektroniikkaa hän oli saanut yli 700 euron arvosta. Kun tapaus paljastui työnantajalle, niin kiinteistöhuoltopäällikkönä virkauransa loppuvaiheessa työskennellyt mies sai potkut ja käräjäoikeudesta tuli vielä 60 päivän ehdollinen vankeustuomio.

Lähikuukausina vastaavia Global Group Finlandiin liittyviä tapauksia on oikeudessa käsitelty kunnissa tai omistamissa yhtiöissä työskennelleiden henkilöiden osalta ainakin Satakunnassa, Keski-Suomessa, ruotsinkielisellä Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden maanantaina antamat ratkaisut eivät vielä ole lainvoimaisia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *