Hankintalakia tutkailtiin Lappeenrannan kaupungin hankintojen osalta. Virhe oli tapahtunut, mutta hyvitysmaksua ei määrätty.

Lappeenrannan kaupungin menettely Marssitien saneerauksessa keväällä 2020 ei mennyt täysin hankintasäännösten mukaan, mutta siitä huolimatta mitään sanktioita ei oikeusohjeiden rikkomisesta annettu. Tapauksessa oli kyse katusaneerausurakan toteuttamisesta. Tekijäksi valittiin yksi niistä neljästä yrityksestä, jotka kaupunki oli aiemmin keväällä tekemällään hankintapäätöksellä valinnut puitesopimustoimittajiksi.

Urakkaa toteuttamaan valittiin yhtiö, jonka oli hankintapäätöksessä listattu neljännelle sijalle. Hankintapäätöksessä ykköseksi sijoitettu yritys valitti urakoitsijan valinnasta markkinaoikeuteen. Kaupunki myönsi, ettei kyseistä urakkaa ollut erikseen enää kilpailutettu, vaan toimialajohtaja oli sopinut työstä sen yrityksen kanssa, jonka hän katsoi työn pystyvän kaluston puolesta ja aikataulullisesti parhaiten tekemään. Hankinnan veroton kokonaisarvo oli noin 200 000 euroa.

Markkinaoikeus totesi päätökseen, että hankintayksikkö on menetellyt hankintasäännösten vastaisesti, kun se ei ole tehnyt usean toimittajan puitejärjestelyyn perustuvaa hankintaa kilpailuttamalla puitejärjestelyyn valittuja toimittajia hankintalain 43 §:n 3 momentin mukaisesti.  Näin toimittiin, vaikka puitejärjestelyn kaikkia ehtoja ei ollut vahvistettu.

Valittajan vaatimaa hyvitysmaksua markkinaoikeus ei kuitenkaan määrännyt, koska se katsoi ettei hankintayksikön virheellisestä menettelystä huolimatta, ollut luotettavasti todettavissa se, että valittaja olisi virheettömässä tarjouskilpailussa menestynyt. Vaikka hyvitysmaksua ei määrätty, niin omat oikeudenkäyntikulunsa kaupunki joutuu itse maksamaan.

Ratkaisu markkinaoikeuden sivuilla kokonaisuudessaan

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *