Oulun kaupungin ja Iin kunnan yhteinen kirjastoauto lopettaa.

Kirjastoauto kiertää Iin kunnassa viimeistä kertaa maaliskuussa. Iin kunta on päättänyt lopettaa Oulun kaupungin kanssa tuottamansa kirjastoautopalvelun säästösyistä huhtikuusta alkaen.

Auto olisi pitänyt uusia lähivuosina ja Iin kunnan arvion mukaan lainamääriin nähden investointi olisi ollut liian kallis. Kirjastoauto Akselin reitit sijoittuvat lähinnä Iin kunnan alueelle sekä Yli-Iin alueelle.

Kirjastoauto on palvellut alueella vuodesta 1991 asti. Kirjastotoiminta olisi viettänyt tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan.

Akselin viimeinen ajopäivä on perjantaina 5.3.2021.

Tämän jälkeen asiakkaiden varaukset ohjataan Iin tai Yli-Iin kirjastoon.

Lisäksi asiakkaille tarjotaan kirjaston kotipalvelua sekä Oulun kaupunginkirjaston että Iin kirjaston toimesta.

Kotipalvelu on tarkoitettu niille, jotka korkean iän, liikuntavamman, sairauden tai muun syyn vuoksi eivät voi itse asioida kirjastossa. Ennen palvelun aloittamista asiakas haastatellaan ja kotipalvelusta tehdään sopimus. Kirjastovirkailija valitsee asiakkaalle sopivaa aineistoa toiveiden mukaan.

Iihin on lisäksi suunnitteilla Iin kiertävän kirjaston malli, joka palvelee Iin kouluja ja varhaiskasvatusta.

Kirjastoautojen määrä laskussa

Kirjastoautot ovat edistäneet kirjastopalveluiden saatavuutta haja-asutusalueilla sekä uusissa kasvavissa taajamissa. Autojen määrä on kuitenkin laskenut pitkään.

Vuonna 2019 Suomessa oli 135 kirjastoautoa, kun vielä vuonna 2000 niitä oli  201, noin kolmanneksen enemmän. Lisäksi kirjastoautojen pysäkeistä katosi vuosina 2007–2014 joka kymmenes. Eniten pysäkkejä poistettiin koski Itä- ja Lounais-Suomesta.

Kirjastoautojen vähenemisen taustalla ovat kuntien talouspaineet ja negatiivinen muuttoliike, sekä kuntaliitokset.

Suuri osa Suomen nykyisistä kirjastoautoista on hankittu 2000-luvulla, ja niiden uusiminen on monissa kunnissa ajankohtaista 2020- ja 2030-luvuilla.

Internet helpottaa kirjojen saatavuutta pitkien etäisyyksien päähän. Sähköisten aineistojen lainausmäärät ovat kasvaneet korona-aikana koko maassa.

Suomen kirjastoseura on ehdottanut, että Suomeen saataisiin valtakunnallinen e-kirjasto, joka helpottaisi pääsyä e-kirjoihin kotipaikasta riippumatta.

Valtakunnallisen e-kirjaston mahdollisuutta tutkitaan parhaillaan opetus- ja kulttuurinimisteriön rahoittamassa hankkeessa, jota Helsingin kaupunki koordinoi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *