Kuntien energiaomistus on myös haluttua kauppatavaraa. Pertunmaa kunta myy 200 omistamaansa Suur-Savon Sähkö Oy:n osaketta.

Pertunmaan kunnanvaltuusto on päättänyt laittaa 200 kappaletta omistamiaan Suur-Savon Sähkö Oy:n osakkeita myyntiin. Torstain kunnanvaltuustossa tehty päätös oli yksimielinen. Tosin kokouksessa tehtiin myös kaksi vastaesitystä, mutta kun kumpaakaan ei kannatettu, äänestämään ei tarvinnut lähteä.

Omaisuuden myyntipäätöksen taustalla on heikentynyt kuntatalous. Valtuustolle esitellyn talouden puolivuotisraportin mukaan alijäämää on syntynyt vuoden ensimmäinen puoliskon aikana lähes 850 000 euroa.

-Myyntipäätös johtuu kunnan taloudesta. Etenkin Essoten kautta maksettavaksi tulevat sote-kulut kasvavat jatkuvasti. Niiden kustannusten suhteen olemme kunnassa vähän kädettömiä. Toki meillä on tällä hetkellä hyvä neuvotteluyhteys sinne suuntaan ja jospa sieltä alkaa löytymään keinoja, joilla kustannusten kasvua hillitään. Sehän tässä on ongelmana, että hoidettavia tulee koko ajan lisää, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Annukka Räisänen (kesk.) kertoo.

Talous tasapainoon

Osakekaupan aikataulu on vielä avoinna. Kaupan jälkeen kunnalle jää vielä 735 osakkeen verran sähköyhtiön osakkeita.

-Osakkeiden myyntiä lähdetään nyt valmistelemaan. Kun ostaja on selvillä, niin kauppa tulee vielä valtuuston hyväksyttäväksi. On tosi tärkeää, että kuntapäättäjät ovat mukana prosessissa loppuun saakka. Tämä ei ollut kunnalle mikään helppo päätös, myöntää kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen.

Kun Rantasalmen kunta viime vuonna möi Suur-Savon Sähkön osakkeita, niin silloin kauppoja tehtiin 5000 euron osakehinnalla. Jos hintataso on yhä sama, niin silloin Pertunmaan osakkeista tulisi kunnan kassaan miljoona euroa.

Kunnanvaltuusto päätti hakea myös harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta 650 000 euron verran. Kaikelle rahalle on käyttöä.

-Pakkorakohan tämä on. Tällä päästään vaikeimman vaiheen yli. Meidän on saatava kunnan asiat kuntoon. Vuoteen 2023 mennessä kunnan talous on tasapainossa, lupaa Ruotsalainen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *