Lahden muutaman vuoden takainen matkakeskus on osoittautunut sen verran suosituksi, että liityntäpysäköintiä pitää kehittää. (Kuva: Lahden kaupunki)

Lahden kaupungin muutaman vuoden takaisen matkakeskuksen käyttö on kasvanut siinä määrin, että liityntäpysäköinti on osoittautunut pullonkaulaksi. Nyt kaupunki aikoo hankkia matkakeskuksen ympäriltä maata pysäköintijärjestelmän parantamiseksi.

Hankinnan tavoitteena on ratkaista matkakeskuksen alueen liityntäpysäköinnin haasteet ja toteuttaa matkakeskuksen länsipuolen kortteliin pysäköintilaitos. Hankinnalla halutaan edistää Lahden näkyvimmän korttelin toteutumista ja rakentumista tasokkaana ja kaupunkikuvaan sopivana. Hankinta tukee koko matkakeskuksen alueen kehittymistä.

Lahden kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta käsittelee matkakeskuksen länsipuolen kortteleiden maakauppoja ensi viikolla. Kaupunki ostaisi Liberi Oy:ltä maata 4,5 miljoonalla eurolla ja VR-Yhtymältä tontin ja tilan 0,55 miljoonalla eurolla. Vähennysten jälkeen kaupungille jäisi tonteista maksettavaa yhteensä 4,657 milj.€.

Kaupungin teettämän selvityksen perusteella toimivin ja taloudellisin ratkaisu on toteuttaa alueelle erillinen maanpäällinen pysäköintilaitos. Nelikerroksiseen rakennukseen tulisi tilaa 450 autolle, josta liityntäpysäköinnin osuus olisi noin 300 autopaikkaa.

VR:n tonttikaupan edellytyksenä on, että kaupunki sitoutuu toteuttamaan kustannuksellaan 100 autopaikkaa liityntäpysäköintikäyttöön. Pysäköintilaitoksen kokonaiskustannus on noin 10,5 miljoonaa euroa ja rakennushankkeeseen voidaan hakea valtion tukea. Pysäköintilaitoksen operoinnista vastaisi Lahden Pysäköinti Oy.

Ratkaisu edellyttää asemakaavan muutosta, jotta pysäköintilaitos voitaisiin toteuttaa korttelin eteläosaan. Kaavamuutosta haetaan, jos kaupunginvaltuusto myöntää maakaupoille lisämäärärahan. Laitos voisi nopeimmillaan valmistua vuonna 2022.

Lahden kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta päättää ensi viikon tiistaina 25.8. matkakeskuksen länsipuolen tonttihankinnoista. Hankinnat edellyttävät valtuuston lisämäärärahaa.

(Lähde: Lahti)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Hei! Olisiko mitenkään mahdollista, että lisättäisiin hennallaan ylimääräinen pysäkki ja sen kohdalle tehtäisi iso parkkialue?
    Silloin Helsingissä työssäkävijät voisivat jättää autonsa, eikä keskustaan tulisi niin paljon tungosta.