Pori haluaa edistää lainauskulttuuria esimerkiksi hyödyntämällä kierrätyskeskuksen tavaroita.

Kierrätyskeskukseen tuodaan paljon tavaroita, joita voitaisiin hyödyntää useiden ihmisten ilona. Tästä poiki idea ottaa talteen hyväkuntoisia tavaroita, joita voidaan lainata edelleen esimerkiksi kaupungin kirjaston Liikuttamossa.

Projektityöntekijä Emilia Kataja kertoo, että kierrätyskeskukseen tuotavien tavaroiden joukosta on ryhdytty ottamaan talteen erityisesti retkeily- ja liikuntavälineitä, kuten makuupusseja, pesäpallomailoja ja ulkopelejä, joita muutenkin on jo kirjaston Liikuttamossa.

– Kierrätyskeskukseen tuoduista välineistä saadaan siis jatketta jo olemassa olevien tavaroiden sekaan.

Kirjaston Liikuttamo aukesi viime keväänä, ja kaupunki on sen jälkeen lisännyt tietoa uudenlaisesta lainauskulttuurista.

Porin kaupunki sai toukokuussa Sitralta tukea Kesätöitä kiertotaloudesta -kilpailussa idealleen edistää kierrätyskeskukseen tulevien tavaroiden uudelleenkäytössä.

Sitran ideana oli auttaa kuntia tai kuntayhtymiä luomaan kesätyötä kiertotaloudesta, käytännössä palkata kesätyöntekijä uuteen kiertotalousaiheen projektiin.

Hankkeiden tuli lisäksi edistää kiertotaloutta ja olla selkeästi jotakin uutta.

Pori Jazzin penkit vuokrattavina

Porissa tavaroiden kierrättäminen on monipuolista muutoinkin, sillä kaupunki vuokraa esimerkiksi Suomen ja muiden maiden sisä- ja ulkolippuja tankoineen. Myös viherkasveja ja kukkivia ruukkukukkia voi lainata niin yritysten kuin yksityisten tilaisuuksiin.

– Isoista yleisötapahtumista on kertynyt kaikenlaista vuokrakalustoa. Esimerkiksi Pori Jazzien tiimoilta on paljon penkki- ja pöytäyhdistelmiä, kertoo kasvihuonepuutarhuri Mari Sainio.

Kuluneena kesänä isoja tapahtumia tai juhlia ei ole järjestetty, joten lipputankojen ja kalusteiden kysyntä on ollut vähäistä. Tosin heti elokuun alussa penkeistä tuli varauksia.

Kaupunki ei lipputankojen ja penkkien vuokrauksella rikastu, sillä esimerkiksi penkkien vuokra on pari kolme euroa vuorokaudelta tai viikonlopulta. Lipputankoja vuokrataan parillakympillä, mutta vuokraa enemmän maksaa niiden kuljetus, jonka järjestävät ulkopuoliset.

Kaupunki ei ole mainostanut tavaravuokraustaan, mutta porilaiset tuntuvat tietävän siitä joka tapauksessa. Sainio kertoo, ettei vuokraajilta kysellä henkkareita, joten naapurikuntalaisiakin voi olla vuokralaisten joukossa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Vuokrattava lipputanko lippuineen on hyvä idea! Monilla ei ole mahdollisuutta omaan lipputankoon ja lippuun tai mahdollisuutta lipputangon hoitoon, mutta lainaaminen juhlistaisi juhlat monissa tilanteissa.