Asemat ovat toisiinsa verrattuina hyvin erilaisia, mutta silti niiden valaistuskonsepti muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden. Kuvassa Koivusaaren asema. (Kuva: Timo Kuukkanen)

Länsimetro on palkittu Nordic Lighting Design Award 2020 -palkinnolla. Valaistusalan merkittävä pohjoismainen tunnustus tuli nyt ensimmäistä kertaa Suomeen. Länsimetron asemien valaistus palkittiin jo neljännen kerran.

Länsimetro avautui syksyllä 2017 ja laajensi Helsingin metroverkostoa Espoon puolelle. 14 kilometrin rataosuudella on kahdeksan uutta asemaa: Lauttasaari, Koivusaari, Keilaniemi, Aalto-yliopisto, Tapiola, Urheilupuisto, Niittykumpu ja Matinkylä.

Jokaisella asemalla on oma identiteettinsä, joka syntyy arkkitehtuurin, taiteen ja valon yhteisvaikutuksesta. Länsimetron ykkösvaiheen kahdeksan aseman yleisötilojen valaistuskokonaisuuden suunnittelusta vastasi VALOA design.

Arkkitehtonista kokonaisuutta johti CJN – arkkitehdit Oy ja asemien arkkitehtuurin ovat suunnitelleet Helin & Co, ALA-arkkitehdit ja Esa Piironen, APRT, HKP ja Valaistuksen sähkösuunnittelusta vastasi Insinööritoimisto Tauno Nissinen Oy. Sähköurakoinnista vastasi Are. Valotaidetta tuottivat Tommi Grönlund ja Petteri Nisunen (Keilaniemi) ja Lighting Design Collective Oy, Helin&Co (Lauttasaari).

-Hanke on erittäin innovatiivinen – nämä eivät ole tyypillisiä metroasemia – mutta silti visuaalisesti kestävä. Tuomaristo uskoo, että asemat pysyvät miellyttävinä ja ikimuistoisina vielä pitkään, tuomariston puheenjohtaja Ourania Georgoutsakou kertoo tiedotteessa.

Tuomaristo perusteli valintaa: ”Valaistus yhdistyy erittäin hyvin osaksi arkkitehtuuria. Asemat ovat toisiinsa verrattuina hyvin erilaisia, mutta silti niiden valaistuskonsepti muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden. Jokainen asema on ainutlaatuinen, mutta jopa näin valtavassa hankkeessa voi havaita niiden muistuttavan toisiaan.”

”Kekseliäisyys kuvaa parhaiten tätä hanketta – valaistussuunnittelijat ovat onnistuneet erinomaisesti kehittämään ja soveltamaan monia eri ratkaisuja. Tuomariston mielestä valoa on myös käytetty erittäin hienosti pystypinnoilla ja lasipintojen takana. Siten tilat vaikuttavat avarammilta ja helpommin hahmotettavilta”, tuomaristo kuvaili.

-Suomelle ja kaikille Länsimetron suunnitteluun osallistuneille on suuri kunnia saada Nordic Lighting Design Award. Palkinto merkitsee meille paljon, ja se tuntuu hyvin ansaitulta palkinnolta vuosien kovan työn, yhteistyön ja valaistussuunnittelualan merkityksen kehittämisen jälkeen, kommentoi valaistusprojektia johtanut Roope Siiroinen VALOA designista.

Nordic Lighting Design Awards 2020 -palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Jokaisesta Pohjoismaasta kilpailuun lähetetään oman maan kilpailun voittaja. Länsimetron asemien valaistus voitti aikaisemmin tänä vuonna Vuoden valaistuskohde 2019 -kilpailun sisävalaistus-sarjan ja sen voittajana Länsimetron valaistus osallistui pohjoismaiseen valaistuskilpailuun.

Nordisk Lyspris 2020 – Nordic Lighting Design Awards -palkinnon lisäksi Länsimetron asemien valaistus on voittanut kolme muuta palkintoa:

  • LDA Lighting Design Awards 2019: Highly Commended
  • LIT Lighting Design Awards 2019: Winner
  • Vuoden valaistuskohde 2019

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *