Turussa pyritään parantamaan ilmanlaatua testaamalla kuivan klapipuun myyntiä jäätelöauton tapaan joka toinen torstai Portsan alueella kiertävästä Klapi-autosta. (Kuva: Johannes Tervo)

Polttopuiden hankinta Turun seudulla helpottuu maaliskuussa kahden testipalvelun avulla. Puita voi ostaa Klapiauton reitin varrelta tai tilata klapikuljetuksena suoraan kotiovelle. Kokeilut ovat osa Turun kaupungin, TTS Työtehoseuran ja HSY:n Kuivaa asiaa -yhteishanketta.

Polttopuiden säilytykseen on usein niukasti tilaa sekä vanhoilla puutaloalueilla että uusilla rivitalo- ja pientaloalueilla. Kuivaa asiaa -hankkeessa halutaankin helpottaa polttopuiden säilytystä ja kehittää nykyistä toimivampia ratkaisuja polttopuupalveluihin. Turun seudulla kokeillaan kahta eri palvelua.

Klapiauto kiertää Turun vanhalla puutaloalueella Portsassa jäätelöauto-tyylisesti, ja siitä voi ostaa klapeja ilman ennakkotilausta. Toinen Turussa testattava klapipalvelu on nimeltään PuuRinki Turku, jossa pienehköjä puumääriä toimitetaan ennakkotilauksesta kotiovelle asti.

Uusien palveluiden avulla asukkaan ei tarvitse säilyttää suuria määriä puita kotipihallaan, etenkään jos hänellä ei ole sitä varten erillistä puuvajaa.

– Ilmanlaadun kannalta on tärkeää polttaa vain kuivaa puuta. Polttopuiden säilytysmahdollisuudet ovat osalla Turunkin asuinalueista rajoitetut ja poltettava puu voi päästä kostumaan huonoissa säilytysolosuhteissa. Testipalveluilla yritämme löytää ratkaisuja näihin ilmanlaatuun oleellisesti vaikuttaviin ongelmiin, selvittää Turun kaupungin ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto.

Klapiauto kiertää Portsassa joka toinen torstai

Klapiauto-palvelun testaus Portsassa alkoi viime viikon torstaina. Auto kiertää alueella joka toinen viikko. Ennakkotilausta ei tarvita, vaan puita voi ostaa itselleen sopivan määrän, ei kuitenkaan ihan koko peräkärryllistä kerralla.

– Haluamme kehittää Kuivaa asiaa -hankkeessa uusia innovatiivisia tapoja toimittaa polttopuita tuottajalta asukkaalle. Esimerkiksi Klapiauto on lähipalvelua parhaimmillaan: kotimaiset klapit kulkevat yrittäjältä suoraan kuluttajan kotipihalle, hankkeen projektipäällikkö Minna Kuusela Työtehoseurasta kertoo.

– Ostaja saa itse täyttää laatikon piri pintaan klapeja. Halutessaan voi tuoda mukanaan myös oman kuljetusvälineen, vaikka kassin tai kottikärryt, vinkkaa Klapiauto-yrittäjä Marko Manninen.

Konekuivattuja klapeja suoraan kotiovelle PuuRingistä

PuuRinki Turku -palvelun klapit puolestaan tilataan etukäteen. Yrittäjä toimittaa klapeja kahden viikon välein tilauksen tehneiden kotiovelle maaliskuun loppupuolelta alkaen. Asiakas voi siten ostaa sen määrän puuta kuin tilausten välisenä aikana uskoo käyttävänsä. Tilauksia otetaan vastaan Turussa noin kymmenen kilometrin säteellä keskustasta, pois lukien Portsan alue. Ensimmäinen jakopäivä on perjantai 27.3.

– Haluamme toimia mahdollisimman ekologisesti ja terveysnäkökohdat huomioiden. Kuivatamme puut koneellisesti, jolloin saavutetaan paras mahdollinen kuivuus. Klapin kosteus on alle 15 prosenttia. Näin puut ovat varmasti puhtaita ja homeettomia, lupaa PuuRinki Turku -palvelun yrittäjä Arttu Anttila.

(Lähde: Kaupunkiympäristötoimiala Turku)

 

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *