Vaikka kaukolämmön suosio kasvaa, energiamuodon päästöt vähenevät: Kaukolämpöyhtiöt investoivat yhä vahvemmin vähäpäästöiseen lämmöntuotantoon. (Kuva: Seppo Haavisto)

Kaukolämmön käyttö vuonna 2018 kasvoi prosentilla. Tilastossa on mukana 170 kunnan kaukolämpötoiminta.  Näistä kunnista 147:ssä pääasiallinen lämmönlähde oli kotimaiset polttoaineet, sekä teollisessa tuotannossa ja datakeskuksissa sivutuotteena syntyvä lämpöenergia.

Viime vuoden aikana noin 80 000 uutta asukasta tuli kaukolämmön piiriin, ilmenee tuoreista Energiateollisuus ry:n julkaisemista kaukolämpötilastoista.

Koska kaukolämmön asiakas on usein taloyhtiö, uusien asiakkuuksien määrä on pienempi, noin 3000. Vuodesta 1970 kaukolämmön asiakkaiden määrä on 30-kertaistunut.

Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet tasaista tahtia. Vuoden 2018 aikana päästöt laskivat 0,7 prosenttia, vuosikymmenessä laskua on ollut lähes 30 prosenttia.

– Alenevien päästöjen suunta jatkuu tulevaisuudessakin, toteaa Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

– Kaukolämpöyhtiöt investoivat yhä vahvemmin vähäpäästöiseen lämmöntuotantoon. Energia-ala on vahvassa muutoksessa ja ala on ilmastokirittäjä. Kaukolämpöala ja lämmitysmarkkinat kokonaisuudessaan ovat keskeisessä asemassa tässä koko toimialan ilmastoloikassa.

– Näyttää siltä, että kaukolämmön päästöt laskevat alle puoleen ensi vuosikymmenellä, toteaa Salomaa

Asiakkaiden määrän lisäksi myös lämmön tuotantovolyymi on jatkanut kasvuaan huolimatta siitä, että rakennusten energiatehokkuus on kohentunut. Vuoden 2018 kaukolämpötilasto on saatavilla Energiateollisuus ry:n nettisivuilla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.