Vantaalaisia kannustetaan entistä hiilineutraalimpaan arkeen. Liikennevalinnat ovat tärkeitä ratkaisun paikkoja.

Vantaan kaupunki kääntyy nyt asukkaidensa puoleen päästäkseen Hiilineutraali Vantaa 2030 -tavoitteeseensa. Kaupungin tuore ympäristövastuuraportti osoittaa, että erilaisilla hankkeilla ja toimenpiteillä tavoite on tullut lähemmäksi, mutta kaupungin toimet eivät kuitenkaan yksin riitä.

Kaupunki onkin aloittanut Vastuullinen vantaalainen -kampanjan, joka näkyy toukokuussa mm. ulkomainoksissa ja sosiaalisessa mediassa ja kannustaa asukkaita hyödyntämään laajasti eri mahdollisuuksia ympäristövastuullisiin valintoihin.

Vantaa on panostanut hiilineutraaliuteen muun muassa kaupungin omistamassa energiayhtiössä, kaavoituksessa, pysäköintinormeissa sekä kaupungin oman kiinteistökannan parantamisessa. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän mukaan tällä saavutetaan kuitenkin vain tietty piste.

–  Vähintään yksi kolmasosa on kiinni siitä, miten vantaalaiset asukkaat, yritykset ja kansalaisyhteisöt lähtevät linjausten toteuttamiseen mukaan. Jokainen voi varmistaa omalla tekemisellään, että julkisesti mahdollistetut palvelut, kuten roskien lajittelu tai joukkoliikenne, tulevat tavaksi, Penttilä sanoo.

– Hiilineutraalin Vantaan eteen tehtävä työ on lähtenyt hyvin liikkeelle, mutta tarvitsemme kaupunkilaisten tuen, jotta linjauksista tulee totta, Penttilä summaa.

– Vantaan Energian kaukolämmöntuotanto on jo vuosia toiminut puolittain jäte-energialla, ja nyt Martinlaakson voimalan uudistamisen myötä ollaan siirtymässä bioenergiaan. Myös kaupunkilaiset ovat ihailtavan paljon lähteneet hyödyntämään hajautettua energiatuotantoa pientaloasumisessa, mutta myös kerrostalopuolella. Tikkurilan Keravan joen varressa peruskorjattu ja geolämpöön siirtynyt Silkin kokonaisuus on hyvä esimerkki tästä, Penttilä kertoo.

– Toinen esille nostettava asia on liikenne, jonka osalta meillä on hyvin määrätietoiset linjaukset siirtyä yhä enemmän joukkoliikenteeseen sekä lisätä pyöräilyn ja kävelyn osuutta. Meillä on jo nyt raideliikenne sitomassa vantaalaisia keskuksia ja yhteydet paranevat entisestään, kun raitiovaunu tulee.

Hannu Penttilän mukaan Vantaalla on erinomaiset mahdollisuudet toimia yhdyskuntaesimerkkinä päästöjen vähentämiseksi.

– Vantaan rooli on osoittaa, että paikallisyhteisö pystyy tekemään päätöksiä, jotka vähentävät selvästi ilmastopäästöjä. Tämä on edelläkävijyyttä, joka tarjoaa esimerkiksi yrityksillemme kaupallisia toimintamahdollisuuksia. Sellaisten ratkaisujen löytäminen on tärkeää, jotka eivät pudota päästöjen määrää vain Vantaalla, vaan ovat sovellettavissa kaikkialla muuallakin.

Vastuullinen vantaalainen -kampanja käynnistyy tällä viikolla ja siinä on visioitu hiilineutraalin Vantaan tulevaisuutta. Julisteesta voi löytää vantaalaisia maamerkkejä sekä hiilineutraalin tavoitteen mukaisia toteutuksia, kuten monimuotoista rakentamista, erilaisia liikennemuotoja mukaan lukien raitiovaunu, viheralueita, Yhteinen pöytä -ruoka-apumallin auto sekä lähiluontoon tutustuvia koululaisryhmiä.

Lisätietoja täältä: www.vantaa.fi/vastuullinenvantaalainen

(Läöhde: Vantaan kaupunki)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *