Kakolanmäelle Aurajoen rannasta nouseva funikulaari-hanke palkittiin Kuntatekniikan hankkeena 2019 rakennushankkeiden sarjassa.

Suomen kuntatekniikan yhdistys palkitsi tänä vuonna neljä kuntatekniikan hanketta. Lehdistöraati päätti jakaa Kuntatekniikan saavutuksen erikseen kuntatekniikan kehityshankkeelle ja kuntatekniikan rakennushankkeelle. Palkinnot ja kunniamaininnat jaettiin Jyväskylässä pidettävien Kuntatekniikan päivien yhteydessä tänään.

Kakolan funikulaari palkittiin rakennushankkeena

Turun Kakolan Funikulaari on tuomariston mielestä rohkea hanke ja ainutlaatuinen Suomessa. Suomessa ei ole aiemmin kaupunkirakenteessa rakennettu ulkoilmassa toimivaa vinohissiä. Funikulaari on innovatiivinen tapa toteuttaa joukkoliikennettä uudelle asuinalueelle ja se on myös esteetön.  Käyttökustannuksissa päästään yhteen kolmannekseen vastaavasta linja-autoilla toteutetusta joukkoliikenteestä.

Lisäksi tuomaristo arvosti Turun kaupungin ratkaisua toteuttaa kabiinista leikkivälinestandardit täyttävä leikkiväline läheiseen Barkerin puistoon. Tuomaristo päätti Kakolan funikulaarin olevan Suomen Kuntatekniikan yhdistyksen vuoden 2019 kuntatekniikan saavutus rakennushankkeiden sarjassa.

Tuomaristo kiitti myös hyvästä hakemuksesta.

Kunniamaininta Korson Ankkapuistolle

Vantaan Korson Ankkapuiston uusiomassahankkeessa uusittiin puiston sillat ja kunnostettiin lammet ympäristöineen. Maastomuotoilussa hyödynnettiin aiemman hankkeen imuruoppausmassoja sekä muita hankkeissa syntyneitä uusiomateriaaleja. Tuomaristo arvosti erittäin korkealle hankkeen tavoitetta vähentää ympäristövaikutuksia ja myös saavutettuja kustannussäästöjä.

Hankkeen raportoinnissa tuomaristo kiinnitti huomion CO2-päästö- ja kustannustarkasteluun, jossa laskenta suoritettiin toteutuneen vaihtoehdon mukaisille materiaaleille ja työsuoritteille. Lisäksi toteutusta verrattiin niin sanottuun tavanomaiseen ratkaisuun, jossa massoja ei kierrätetä.

Vastaavia vertailuja pitäisi tehdä laajemmin hankkeissa ja siksi Ankkapuiston hanke on tuomariston mielestä Suomen Kuntatekniikan yhdistyksen vuoden 2019 kuntatekniikan rakennushankkeiden sarjassa kunniamaininnan arvoinen.

Katuverkon korjausvelka-hanke palkittiin kehityshankkeena

Jyväskylän katuverkon korjausvelka -hankkeen tavoitteena oli laskennan periaatteiden määrittäminen ja laskentaohjeiden tuottaminen. Työlle on koko Suomessa suuri kysyntä ja siksi tuomaristo pitää hanketta koko Suomelle suuntaa antavana. Ensimmäisten selvitysten jälkeen Jyväskylän kaupunki on jatkanut oman väyläverkkonsa kuntatiedon ja korjausvelkaluvun tarkentamista vuosittain.

Jyväskylän kaupunki on edelläkävijä Suomessa ja yksi niistä hyvin harvoista kunnista, jotka ovat pystyneet vähentämään korjausvelkaansa, mitä tuomaristo pitää erittäin suuressa arvossa hankkeen ansioissa. Tuomaristo kiitti Jyväskylän kaupunkia pitkäjänteisestä työstä infraomaisuuden hallinnassa ja toimimista esimerkkinä kaikille Suomen kaupungeille ja kunnille. Tuomariston mielestä näillä ansioilla Katuverkon korjausvelka-hanke on Suomen Kuntatekniikan yhdistyksen vuoden 2019 kuntatekniikan saavutus kehityshankkeiden sarjassa.

Kunniamaininta Helsingin kaupunkipyörille

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kaupunkipyörähanke saavutti kolmannella käyttökaudellaan maailmanlaajuisesti käyttäjämäärissä huippuluvut. Palvelua laajennetaan jatkuvasti ja tänä vuonna 150 pyöräaseman verkko laajenee 88 asemalla.  Samalla 1500 pyörän lukumäärä kasvaa 880 pyörällä. Pyörien verkosto on laajentunut asuinalueille raideliikenteen asemiin tukeutuen, mikä on parantanut niiden saavutettavuutta ja lyhentänyt matka-aikoja liityntämatkojen osalta.

Tuomaristo kiitti hanketta pyöräilyn suosiollisesta kasvusta ja asukkaiden mahdollisuudesta käyttää ympäristöystävällistä matkustusmuotoa.  Tuomaristo arvioi hankkeen Suomen Kuntatekniikan yhdistyksen vuoden 2019 kuntatekniikan kehityshankkeiden sarjassa kunniamaininnan arvoiseksi esimerkillisyydellään ja laajalla julkisuudella sekä sen olemisena mallina muille kaupungeille ja kunnille.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *