Kuva: Pixabay

Tietojärjestelmäratkaisujen eteen tehtyä työtä ei saa eikä pidä heittää hukkaan lakipaketin kaatumisesta johtuen, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio.

Vainio vastaa Kuntaliitossa soten sähköiseen tiedonhallintaan ja tietojärjestelmäratkaisuihin liittyvistä asioista.

Sote-uudistuksen pysähtyminen tämän vaalikauden osalta varmistui viime perjantaina. Pääministeri Juha Sipilä, kesk., varoitti kuntia, että sote-uudistuksen pysähtyminen merkitsee myös yhä jatkuvaa epäyhtenäisyyden tilaa tietojärjestelmille.

Vainion mukaan nyt tarvitaan kunnilta ja kuntayhtymiltä yhteistä tahtoa etenemisestä sekä myös valtiolta uusia tarkentavia linjauksia, siitä mihin ja miten kansallista muutostukirahoitusta voidaan muuttuneessa tilanteessa käyttää.

– Maakuntavalmistelun yhteydessä on tehty kuntien ja kuntayhtymien kanssa pitkälle valmisteltuja suunnitelmia soten tietojärjestelmäratkaisujen yhtenäistämisestä sekä uudistamisesta, eivätkä niiden tarve ja hyödyt ole soten osalta sidoksissa maakuntahallinnon perustamiseen, Vainio muistuttaa.

Vainion mukaan nykyistä yhtenäisempiä ja paremmin yhteentoimivia tietojärjestelmiä tarvitaan sote-asiakkaiden palveluiden ja toimintamallien uudistamisen tueksi riippumatta hallintorakenteesta ja siitä mihin suuntaan tulevaisuudessa uudistusta kansallisella tasolla viedään.

– Ymmärrykseni mukaan alueilla ja kunnissa olisi pääosin hyvä valmius edetä, jos vaan kansallinen tuki työlle voidaan varmistaa, Vainio sanoo.

Kansallisten palvelukeskusten Vimanan ja Sotedigin rooli tilanteessa herättää myös paljon keskustelua.

– Niiden puitteissa on tehty laajaa yhteistyötä ja nyt niiden tehtävät tulisi perata läpi ja turvata sellaisten kokonaisuuksien eteneminen joissa kansallisen tason ratkaisuille on aito ja todellinen tarve. Sellaisia tehtäviä jotka ovat suoraan sidoksissa maakuntahallinnon muodostumiseen tai jotka pohjautuvat pelkästään palvelukeskuksille esitettyihin käyttövelvoitteisiin, ilman kentältä nousevaa todellista tarvetta, ei luonnollisesti muuttuneessa tilanteessa kannata edistää, Karri Vainio sanoo.

– Myös yhtiöiden ohjausmallit ja omistajuuskysymykset tulevat väkisin ratkaistavaksi. Esimerkiksi sote-palveluista vastuun kantavat kuntayhtymät ja kunnat eivät pysty ohjaamaan eivätkä myöskään esimerkiksi hankintalain reunaehtojen puitteissa hankkimaan kokonaan valtion omistamilta palvelukeskuksilta palveluita.

Eräs tärkeä asia digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämisessä olisi Vainion mukaan myös soten tietosuojalainsäädännön uudistamisen ja selkeyttämisen käynnistäminen.

– Nyt tämä tärkeä kokonaisuus jäi kansallisessa lakivalmistelussa liian vähälle huomiolle ja nousi eduskunnan perustuslakivaliokunnan viimeisissä käsittelyissä yhdeksi isoimmista haasteista.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *