Jyväskylässä pohditaan, sopiiko korkea rakentaminen kaupunkiin. Nyt on asukkaiden vuoro sanoa sanansa. (Kuva: Jyväskylän kaupunki)

Jyväskylän keskusta-alueelle laaditut korkean rakentamisen visiotyöt ovat valmistuneet. Visiotöiden tarkoituksena on tutkia ja havainnollistaa korkealle rakentamiselle soveltuvia täydennysrakentamisen kohteita keskustan alueella, pois lukien asemanseutu.

Jyväskylässä korkea rakentaminen on noussut säännöllisin väliajoin keskustelun aiheeksi, mutta suurempaa konkretiaa ei ole syntynyt. Keskustan kaupunkirakenteen strategisessa suunnitelmassa on tunnistettu Jyväskylän kaupunkikuvan ja kaupunkinäkymien keskeisiä ominaisuuksia ja identiteettitekijöitä sekä linjattu alakaupungin alue potentiaalisimmaksi paikaksi tutkia korkeaa rakentamista.

– Jotta korkeasta rakentamisesta voidaan tehdä keskusta-alueella linjauksia, tarvitaan erityisesti kaupunkilaisten näkemyksiä, ideoita ja aktiivista keskustelua, sanoo kaupunginarkkitehti Leila Strömberg Jyväskylän kaupungilta.

Keskusta-alueella on käynnissä useita asemakaavamuutoksia, joissa tarkastellaan täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. Hankkeiden kehittäjät ovat monessa kohteessa esittäneet myös varsin rohkeita ajatuksia uuden rakentamisen korkeudesta.

Keväällä 2017 kaupunginvaltuuston hyväksymässä keskustavisio 2030:ssa asetetaan konkreettiseksi tavoitteeksi keskusta-alueen voimakas täydennysrakentaminen ja asukasmäärän jopa kaksinkertaistaminen. Yksi keino ratkaista täydennysrakentamisen haaste jo ennestään tiiviissä kaupunkiympäristössä on rakentaa ylöspäin.

Suunnittelijat ovat ratkoneet ennalta määriteltyjen 13 kohteen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. He ovat saaneet itse määritellä mielestään ympäristöön parhaiten sopivan rakentamisen määrän ja korkeuden. Valmistuneet visiosuunnitelmat ovat keskenään hyvin erilaisia niin rakentamisen määrän kuin korkeudenkin suhteen.

Visioissa esitetään rakentamista 130 000 kerrosalaneliömetristä 280 000 kerrosalaneliömetriin. Korkeimmat rakennukset ovat 20 kerroksisia. Esitetty rakentamisen määrä tarkoittaisi arviolta asuntoja noin 2 600-5 600 uudelle asukkaalle.

Visiosuunnitelmia laativat Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit, Arkkitehtipalvelu ja Tieno Arkkitehdit sekä Arkkitehtitoimistot Karin Krokfors ja Sami Vikström.

– Millainen täydennysrakentaminen tukee ja vahvistaa jyväskyläläistä identiteettiä ja kaupunkiympäristöä, voiko korkea rakentaminen olla vastaus tähän kaikkeen, kaupunginarkkitehti Strömberg miettii.

Jyväskyläläiset pääsevät nyt sanomaan sanansa, kun keskustelun pohjalta laaditaan linjauksia keskusta-alueen korkeasta rakentamisesta. Tutustu visiosuunnitelmiin täällä. Niitä kommentoimaan pääsee osoitteessa app.maptionnaire.com/fi/5668/.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *