MuoviSampo-tiimi kävi lokakuussa tutustumassa Toholammilla PramiaPlasticin muovinkäsittelylaitoksella, miten panttipullomuoveja jalostetaan uusiokäytettäviksi granulaateiksi.

Soinin kunnan MuoviSampo on jauhanut jo yli 500 kiloa muovia. Soinissa on kerätty syksyn ajan muovia niin kauppojen kertakäyttöpakkausista kuin käytettyjä muovilelujakin. Joulun alla muovilelukeräys oli erityisen suosittu.

Kunta jatkaa muovin keräystä myös joulun yli, sillä erityisesti joulun aikaan syntyy paljon muovijätettä. Loppiaisen jälkeen kuntalaisten on mahdollista palauttaa muovia panttia vastaan. Muovia kerätään paikalliseen MuoviSampoon ja vastaanotetusta muovista annetaan plastic-coin-valuuttaa, joka käy ostoksiin paikallisessa K-market Kanelissa.

Nykyinen Sitran Maapalloliiga -haastekilpailun kokeilurahoitus on voimassa tammikuun loppuun, joten tulevaisuus on avoinna, mutta toiminta ei ole kuitenkaan hiipumassa, vaan toteutusta kehitetään kiihtyvään tahtiin ja parhaita käytäntöjä jalostetaan eteenpäin.

-Tässä on erinomainen aihio, joka on jo tehnyt 4H-yhdistystä ja Soinia tunnetuksi edelläkävijänä, kertoo kunnanjohtaja Juha Viitasaari.

Mikäli Soinin 4H-yhdistyksen lipun alla kilpaileva MuoviSampo-joukkue menestyy, on sille luvassa palkintorahoina jopa 20 000 euroa kokeilun jatkamiseen. Kilpailu ratkeaa 14. helmikuuta.

-Lisäksi MuoviSammolle ollaan hakemassa kanavista rahoitusta, jolla voimme sekä kehittää toimintamallia Soinissa että laajentaa uusille alueille. Yksi hankehakemus on jo jätetty ja uusia on vireillä, Viitasaari kertoo.

-Olemme saaneet runsaasti kiinnostuneita yhteydenottoja ja meille on syntymässä verkostoja ja kumppanuuksia, joiden turvin hakea rahoitusta. Hyviä avauksia onkin jo syntynyt. Pantti maksetaan edelleen Plastic Coin- setelinä keräyskampanjapäivinä, mutta nyt on tarkoitus ottaa käyttöön myös MuoviSampo-mobiilisovellus, jonka ladanneet voivat tilittää omat Plastic coininsa virtuaalisina. Sen turvin voidaan aloittaa työ toiminnan yksinkertaistamiseksi ja automatisoimiseksi.

-Jatkon kannalta keskeisiä kysymyksiä on, miten automatisoida vastaanottoa ja toisaalta varmistaa koko ketjun toimivuus aina uusiokäyttöön asti. Mobiilisovellus on jo valmistumassa, mutta tarpeena olisi kehittää laite muovipakkausten vastaanottoon, puristukseen ja paalaukseen.

-MuoviSampo onkin korostanut olennaisena osana toimintaansa vastuullisuutta ja palautetun muovin saattamista uusiokäyttöön eikä poltettavaksi. Vaikka se auttaa kansalaisten hiilijalanjäljen pienentämistä, on kiertotalous tässä muodossa myös järkevää, sillä uusiomuovi on arvokas raaka-aine, Viitasaari sanoo.

Lue lisää: Soinin kunnan joulussa kierrätetään muovileluja

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *