Vantaan kaupunki on palkintoraadin mukaan ansiokkaasti yhdentoista vuoden ajan systemaattisesti sitoutunut taannoin kilpailun voittaneeseen ehdotukseen, suunnittelutiimiin ja sen toteuttamiseen.

Vantaan kaupunki on palkittu Suomen maisema-arkkitehtiliiton Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko tunnustuspalkinnolla. Palkitsemisen perusteena on sen pitkäjännitteinen toiminta maisema-arkkitehtuurin toimintaedellytysten ja laadukkaan suunnittelukulttuurin tukemiseksi Suomessa.

Vantaa on kehittänyt suomalaisen maisema-arkkitehtuurin laatua järjestämällä laajoja monialaisia maisema-arkkitehtuurikilpailuja ja sitoutumalla niiden tuloksiin ja suunnittelijoihin aina toteutukseen asti. Esimerkkeinä mainittakoon Tikkurilan jokirannan maisema-arkkitehtuurikilpailu sekä viime vuonna kilpailuvoiton perusteella valmistunut Kirjastopuisto.

Vantaan kaupunki on profiloitunut ympäristövastuunsa tuntevana lentokenttäkaupunkina. Kaupungin infrarakentamista ohjaavat viimeaikaiset strategiat, kuten pääkaupunkiseudun ensimmäinen hulevesiohjelma jo vuonna 2009. Tänä vuonna valmistunutta massastrategiaa on Vantaalla viety strategiatasolta käytännön suunnitteluun ja toteutukseen.

Vantaan kaupungin sitoutuminen strategioihin ja uudenlainen ajattelu on tuottanut maisema-arkkitehdeille monia uudenlaisia suunnitteluhaasteita ja työtilaisuuksia, mitkä osaltaan ovat mahdollistaneet ammatin kasvun ja laadullisen kehittymisen.

Maisema-arkkitehtuurikilpailut Tikkurilan alueen kehittämisen apuna

Tikkurilan ydinkeskustan julkisen ulkotilan suunnittelun kaupunkikuvallisena ja toiminnallisena lähtökohta on vuonna 2006 järjestetyn Tikkurilan keskustapuiston ja kävelykadun maisema-arkkitehtuurikilpailun tulos. Kilpailun voitti Maisemasuunnittelu Hemgård työryhmineen ehdotuksellaan Tik’kuja, joka kunnioitti olevaa miljöötä ja 1950-luvun mittakaavaa. Alueeseen sisältyy 0,85 ha:n Kirjastopuisto ja 1,18 ha:n toriaukio ja kävelykatualue. Tikkurilantori rakennettiin vuosina 2012–2014. Kirjastotorin avajaisia vietettiin syksyllä 2017.

Vantaan kaupunki on palkintoraadin mukaan ansiokkaasti yhdentoista vuoden ajan systemaattisesti sitoutunut kilpailun voittaneeseen ehdotukseen, suunnittelutiimiin ja sen toteuttamiseen. Monta vuotta kestäneen tinkimättömän työn ansiosta aiemmin epämääräinen, katu- ja pysäköintialueena toiminut kaupungin- ja kirjastotalon ympäristö on nyt toiminnallisesti monipuolinen, visuaalisesti tasapainoinen sekä arkkitehtonisesti ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen oleskelu-, leikki- ja torialue.

Lopputulos on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen maisema-arkkitehtoninen kokonaisuus. Kirjastopuisto palkittiin valmistumisvuonnaan vuoden ympäristörakennepalkinnolla.

Maisema-arkkitehtuurikilpailujen lisäksi Vantaan kaupunki on viime aikoina rakennuttanut perinteisestä poikkeavia elämyksellisiä leikkipaikkoja maisema-arkkitehtisuunnitelmien pohjalta. Tällaisia ovat esimerkiksi Kvartsijuonenpuisto, jonka suunnittelu tehtiin yhdessä lasten kanssa sekä Kenraalinpuisto.

Suomen maisema-arkkitehtiliitto myöntää tunnustuspalkinnon joka toinen vuosi. Palkinnon saaja julkistettiin 26. lokakuuta nyt viidettä kertaa järjestetyillä maisema-arkkitehtipäivillä Espoon Dipolissa. Palkinto on tunnustuspalkinto, jonka avulla halutaan korostaa suomalaista maisema-arkkitehtuuria tai sen näkyvyyttä ja arvostusta edistäneitä tekoja. Palkinnon jakamisen tarkoitus on edistää maisema-arkkitehtuuria ja sen arvostusta Suomessa ja suomalaisen maisema-arkkitehtuurin menestystä maailmalla.

(Lähde: Viherympäristöliitto)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *