Katariinan Meripuisto on osa Kotkan kansallista kaupunkipuistoa. (Kuva: Tapio Heikkilä / ympäristöministeriö)

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on palkittu Suomen parhaana maisemahankkeena 2018. Vuonna 2014 perustettuun Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja Korkeakoskelle ja Siikakoskelle asti. Kansallisen kaupunkipuiston pinta-ala on noin 2 400 hehtaaria.

– Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on ainutlaatuinen kokonaisuus ja hieno käytännön esimerkki kaupungin sitoutumisesta viher- ja virkistysalueiden kehittämiseen. Kotkassa on luotu korkeatasoista kaupunkiympäristöä oivaltavan suunnittelun ja pitkäjänteisen maisemanhoitotyön myötä, palkinnon jakanut asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kesk., kehuu valtioneuvoston tiedotteessa.

Suomen parasta maisemahanketta etsitään joka toinen vuosi ympäristöministeriön järjestämässä kilpailussa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui eri puolilta Suomea viisi kovatasoista hanketta, joista jokainen täytti kilpailulle asetetut kriteerit. Kilpailu oli avoinna kansalaisjärjestöille sekä paikallisille ja alueellisille viranomaisille, jotka ovat suojelleet, hoitaneet tai suunnitelleet maisemia.

Kilpailun tuomaristossa oli edustus ympäristöministeriöstä, Museovirastosta, Turun yliopistosta, Aalto-yliopistosta ja Suomen maisema-arkkitehtiliitosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi ympäristöneuvos Tapio Heikkilä ympäristöministeriöstä.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto lähtee tavoittelemaan ensi vuonna Suomen edustajana Euroopan neuvoston maisemapalkintoa.

– Kansallisen kaupunkipuiston konsepti on kansainvälisesti poikkeuksellisen kiinnostava, mikä lisää Suomen mahdollisuuksia Euroopan maisemapalkinnon tavoittelussa. Suomeen on perustettu jo yhdeksän kansallista kaupunkipuistoa, kun Ruotsissa on vasta yksi ja muualla Euroopassa ei vielä yhtäkään, sanoo Tapio Heikkilä.

Euroopan maisemapalkinto liittyy Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen, jolla edistetään maisemanhoitoa, -suojelua, ja -suunnittelua. Eurooppalainen maisemayleissopimus on voimassa 39 maassa, Suomessa vuodesta 2006. Maisemapalkinto on tunnustus esimerkillisistä, maisemanhoitoa edistävistä toimenpiteistä.

 

Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu niin maa- kuin merialueita. (Kuva: Ville Miettinen)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *