Valokuitu puhalletaan putkiin paineilmalla. (Kuva Digita Oy)

Keskelle Kuopiota, Kallaveden rannalle, rakentuu uudenlainen Savilahden kaupunginosa 35 000 toimijalle, Digita kertoo tiedotteessaan. Alue on yksi Suomen monipuolisimmista kaupunkikehityskohteista. Siellä toimii jo nyt 275 yritystä.

Kuopion kaupunki ja Digita Oy ovat yhteistyössä rakentaneet Savilahteen Suomen toistaiseksi suurinta tietoliikenneinfrastruktuuria, joka perustuu maan alle sijoitettuihin mikrokanavareitistöihin. Tietoliikenneinfra mahdollistaa uusien valokuituyhteyksien toteuttamisen ilman kaivuutöitä.

Reitistöt mahdollistavat valokuidun asentamisen puhaltamalla kuitu paineilmalla haluttuun kohteeseen. Esimerkiksi kilometrin matka puhalletaan noin 10 minuutissa. Kuidun sijoittaja vuokraa tietyn mikrokanavaputken, jolla pääsee kohteeseensa suoraan.

– Kaupunki vuokraa rakentamiaan putkireittejä tasapuolisesti kaikille tarvitsijoille. Tulevaisuudessa mikroputket helpottavat esimerkiksi mobiiliverkkojen rakentamista ja vähentävät kaapelointitöistä aiheutuvia tietöitä ja liikennekatkoksia, kertoo projektista vastannut tietohallintojohtaja Jari Torvinen.

– Älykaupunkialustasta kehitettiin avoin siten, että kaupunki, yritykset, oppilaitokset ja muut toimijat voivat rakentaa omia älyratkaisujaan ja sovelluksiaan sen päälle joustavasti, turvallisesti ja kohtuuhintaisesti, Torvinen jatkaa.

– Mikrokuitureitistön lisäksi Savilahden Dataliikennekeskuksessa on moderni konesali, joka tarjoaa turvallista konesalitilaa yrityksille ja yhteisöille. Keskuksen konesalissa on kuusi laitekaappia, jotka on jaettu neljään lokeroon. 24 asiakkaan on mahdollista saada tietoliikenneverkossa olevat laitteensa omiin lukittuihin lokeroihinsa, kertoo konesalitoteutuksesta vastannut Digitan liiketoimintapäällikkö Ismo Manninen.

– Vastaavia tiloja tultaneen näkemään tulevaisuudessa lisää eri puolilla Suomea, jatkaa Manninen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *