Kaupunkipyörien suosio kasvaa tasaisesti. Espoossa hankinta tuli arvioitua kalliimmaksi markkinaoikeuden määräämän hyvitysmaksun johdosta. (Kuva: Espoon kaupunki)

Vuoden 2017 lopulla tehty kaupunkipyörien hankintapäätös kävi suunniteltua kalliimmaksi Espoon kaupungille. Valituksen johdosta hankintaa syynännyt markkinaoikeus totesi voittaneen tarjouksen referenssit vajaiksi tarjouspyyntöön nähden ja lätkäisi 200 000 euron hyvitysmaksun kaupungin maksettavaksi. Lisäksi kaupunki joutuu maksamaan valittajien oikeudenkäyntikuluja 10 000 euron verran.

Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen johtaja oli lokakuussa 2017 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut kaupunkipyörien toimittajaksi CityBike Finland Ltd:n tarjouksen. Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut noin 8 miljoonaa euroa.

Kakkoseksi hankinnassa jääneet Suomen kaupunkiautot Oy, Unicom Consulting Oy ja Tracetel SA valittivat asiasta markkinaoikeuteen, koska heidän mielestään voittaneen tarjouksen tehneen yrityksen ja sen yhteistyökumppanien referenssit kaupunkipyörien suhteen eivät olleet hankintapyynnön mukaiset. Samalle kannalle pohdinnassaan päätyi myös markkinaoikeus.

Itse hankintapäätöksen toteuttamiseen markkinaoikeuden päätöksellä ei ollut vaikutusta. Markkinaoikeus oli jo 12.12.2017 antamallaan päätöksellä sallinut hankintapäätöksen täytäntöönpanon.

Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mikäli valituslupa irtoaa.

Ratkaisu markkinaoikeuden sivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *