Kuva: Ville Miettinen

Suomen älykkäin kylä -kilpailuun on ilmoittautunut 32 kylää eri puolilta Suomea. Kilpailuun etsittiin kyliä, joilla on tahtoa ja tarvetta lisätä elinvoimaa, aktiivisuutta ja innovatiivisuutta.

Tarkoituksena on auttaa ja kannustaa kyliä etsimään älykkäitä, esimerkiksi digitalisaatiota hyödyntäviä, ratkaisuja tämän hetken ja tulevaisuuden haasteisiin.

Kilpailun järjestäjiin kuuluvan Suomen maaseutuverkoston mukaan älykkyys ei ole aivan yksinkertainen termi. Eikä pieni.

– Älykkyys tarkoittaa esimerkiksi kykyä oppia uutta ja soveltaa oppimaansa ongelmien ratkaisuun. Suomen älykkäimmän kylän määrittämisessä ratkaisevaa on kylän kyky lisätä älyään, eli uusia toimivia ratkaisuja, tai parantaa jo olemassa olevia, kilpailun verkkosivuilla kuvaillaan.

Älykäs kylä on sellainen, joka aktiivisesti etsii uusia ratkaisuja palveluiden tuottamiseen esimerkiksi terveydenhuollon, koulutuksen, ruuan ja energiantuotannon, liikkumisen, vähittäismyynnin, harrastustoiminnan ja kulttuurin saralla.

Osana Suomen älykkäin kylä -kokonaisuutta järjestetään myös innovaatioleiri, jossa tarkoituksena on löytää yhdessä uudenlaisia ratkaisuja siihen, miten palvelut maaseutualueilla saadaan paitsi säilymään myös entistä paremmiksi.

Älykkäät kylät on yhteinen teema Euroopan unionissa.

Älykkäin kylä -kilpailun järjestää maaseutuverkosto yhteistyössä rakennerahastojen (ESR, EAKR), meri- ja kalatalousrahaston, liikenne- ja viestintäministeriön, Maaseutupolitiikan neuvoston, Kuntaliiton ja Suomen kylät ry:n kanssa.

Voittajakylä valitaan asiantuntevan raadin päätöksellä vuoden 2019 lopussa. Valinnassa kriteereinä ovat muun muassa palvelujen saatavuuden lisääntyminen ja tason nousu, idearikkaat ratkaisut ja aktiivisesti osallistuvien kyläläisten määrä.

– Kilpailun voittaja, älykkäin kylä, saa palkinnoksi vielä lisää älyä. Palkintona on laadukas innovaatioleiri, jossa huippuammattilaisten johdolla autetaan kylää edelleen eteenpäin uudistumisen tiellä, Suomen maaseutuverkosto tiedottaa.

Suomen älykkäin kylä kilpailussa mukana olevat kylät maakunnittain:

Kanta-Häme: Vähikkälä, Janakkala

Pirkanmaa: Murole, Ruovesi; Talviainen, Orivesi; Luopioinen, Pälkäne; Killinkoski, Virrat; Kuivaspää, Lempäälä; Raudanmaa, Kangasala.

Etelä-Savo: Hokka, Kangasniemi; Kerisalo, Joroinen.

Pohjois-Savo: Soinilansalmi, Leppävirta

Varsinais-Suomi: Röölä, Rymättylä; Märynymmi, Salo.

Satakunta: Venesjärvi, Kankaanpää; Sydänmaa, Säkylä.

Etelä-Pohjanmaa: Ruotsala, Kauhava; Alakylä, Kauhava; Luoma-aho, Alajärvi; Karvala, Lappajärvi.

Keski-Suomi: Mämmenkylä, Äänekoski; Syvälahti, Äänekoski; Pihlajavesi, Keuruu; Pohjoisen Korpilahden kylät, Jyväskylä

Pohjois-Karjala: Rikkavesi, Outokumpu.

Pohjois-Pohjanmaa: Kuusaa-Jokela, Haapajärvi; Käylä, Kuusamo.

Kainuu: Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani; Vuolijoki, Kajaani; Pohjavaaran seudun kylät, Sotkamo.

Lappi: Rautiosaari, Rovaniemi; Lehtojärvi, Rovaniemi; Pyhän kylä, Pelkosenniemi; Paakkola, Tervola.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *