Sähköpolkupyörien latausasema saa sähkön sen katolla olevista neljästä aurinkopaneelista. (Kuva: Helen Oy)

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen tuo sähköpyöräilijöille ilmaisen latausaseman Katajanokan rantaan Helsingissä. Sähköpyörien latausasema on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja toimii aurinkopaneelien ja sähkövaraston voimalla. Latausasema on nyt kaupunkilaisten käytettävissä ja se löytyy Allas Sea Poolin kupeesta, Flying Cineman vierestä.

Latausasema saa sähkön sen katolla olevista neljästä aurinkopaneelista. Ylijäävä osa sähköstä varastoituu akkuun, josta se on käytettävissä pyörien lataukseen sellaisina päivinä, kun aurinko ei paista.

Aurinkoisena kesäpäivänä paneelit tuottavat 4,24 kWh energiaa. Hyvän sähköpyörän akun kapasiteetti on noin 0,3 – 0,4 kWh, mikä tarkoittaa jopa 14 latauksen päivätuottoa. Sähkövaraston akkujen kapasiteetti on 3,12 kWh, eli yhdestä akusta saa noin 7 – 10 latausta.

Pyörien latureiden teho on tyypillisesti noin 80 wattia, joten varaston akustosta riittää yhtämittaista latausta noin 40 tuntia. Käytännössä lataustunteja on enemmän, jos oletetaan, että pyörää ei tuoda lataukseen akku aivan tyhjänä.

Kaupunkilaiset liikkumaan entistä pienemmin päästöin

– Mahtavaa saada lisää puhdasta sähköä liikuttamaan helsinkiläisiä! On myös hienoa, että latausasema on täysin omavarainen ja ensimmäinen laatuaan Suomessa. Latausasemaa ei kytketä verkkoon, mikä antaa hyvän kuvan uusiutuvan sähköntuotannon ominaisuuksista, tuotepäällikkö Krista Jaatinen Helenistä toteaa.

Sähköpyörien latausasema on suunniteltu yhteistyössä ReSolar Oy:n kanssa, joka myös asentaa latausaseman. Latausasema toteutetaan Helenin Ympäristöpennirahalla

Aurinkoenergialla toimiva latausasema on osa EU:n mySMARTLife-hanketta, jonka tavoitteena on auttaa kaupunkilaisia hyödyntämään kestäviä energiaratkaisuja, vähentää päästöjä ja lisätä uusiutuvan energian määrää.

(Lähde: Helen Oy)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *