Kuntatekniikan saavutus 2018: Etelä-Karjalan Jätehuolto on laajentanut muovijätteen keräyksen myös pientaloalueelle. (Kuva: Markku Vento)

Suomen kuntatekniikan yhdistys palkitsi tänä vuonna kuusi kuntatekniikan hanketta. Ehdotuksia palkittavista saatiin ennätysmäärä, 23. Tänä vuonna lehdistöraati (Kuntatekniikka-lehti, Rakennuslehti ja Tekniikka- ja Talous) päätti jakaa Kuntatekniikan saavutuksen erikseen kuntatekniikan kehityshankkeelle ja kuntatekniikan rakennushankkeelle.

Kuntatekniikan rakennushanke -saavutuksen sai Helsingin kaupungin Alakiven puisto.

Puiston rakentaminen raikasti Myllypuron lähiöalueen ilmeen ja nosti viihtyvyyttä kaupunkitilassa. Rakentamisessa on kiinnitetty erityistä huomiota ympäristöarvoihin ympäristövastuun ja ekologisuuden näkökulmasta sekä käytetty huomattavasti kiertotaloustuotteita sekä energiankäyttöön.

Kunniamaininnan Kuntatekniikan rakennushankkeiden joukossa saivat Turun kaupungin Dokumentti Föristä ja Vaasan kaupungin Kuntsin ranta ja veistospuisto. Dokumentti kertoo Förin muuttamisesta dieselmoottoreista sähkötoimiseksi ja samalla kahdeksan tonnia kevyemmäksi. Akkukäyttöinen Föri on nykyaikainen yöllä akkunsa lataava joukkoliikenneväline ja omalla alallaan oiva esimerkki innovatiivisesta toiminnasta.

Vaasan Kuntsin ranta ja veistospuisto on hyvä osoitus aiemmin käytössä olleen ja jo vanhentuneen rakennuskannan uusimisesta nykyaikaiseksi alueeksi monimuotoisena käytössä.

Kuntatekniikan kehityshanke -saavutuksen saivat tänä vuonna Oulun kaupungin talvipyöräilyyn liittyvän urakan valvontamenetelmä ja Etelä-Karjalan Jätehuollon muovipakkausten kiinteistökohtainen keräyspalvelu.

Oulun kaupungin talvipyöräilyn valvontamenetelmä korostaa yhtenäistä laatutasoa pyöräteillä. Laatutaso halutaan pidettävän yllä jatkuvasti ympäri vuorokauden – ja ympäri vuoden. Tämä vaatii aktiivista asennetta valvontaan ja hoitourakan työnjohdon jalkautumista pyöräteille polkupyörin. Lisäksi tilaajan tavoite yhdestä sopimuksesta ja yhdestä urakasta toteutuu menetelmän avulla.

Etelä-Karjalan Jätehuollon muovin keräys on laajamittaisesti ensimmäinen muovin keräys pientaloasukkailta ja siksi huomionarvoinen teko ympäristön kannalta.

Kuntatekniikan kehityshankkeiden kunniamaininnan saa Vantaan kaupunki Street Art– konseptillaan, jolla on pystytty selvästi vähentämään kaupunkikuvassa häiritseviä graffiteja. Vantaa kutsui graffititaiteilijat yhdessä kaupungin kanssa tekemään kaupungista viihtyisämpää.

Palkinnot saavutuksista ja kunniamaininnoista jaettiin tänään torstaina Kuntatekniikan päivillä Tallinnassa. Kuntatekniikan päivät jatkuvat Tallinnassa lauantaihin 9.6. asti.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *