Tältä voi Jyväskylän Hippoksella tulevaisuudessa näyttää, mikäli viimeiset neuvottelut osapuolten kesken saadaan maaliin. (Alustava luonnos PES-Arkkitehdit Oy)

Jyväskylän kaupungin liikuntapaikat tultanee päivittämään lähivuosina nykyaikaan. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina suunnitelman, joka tähtää Suomen ja Pohjoismaiden mittakaavassa ainutlaatuisen liikunta- ja hyvinvointikeskuksen rakentamiseen yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Jos viimeiset sopimusviilaukset saadaan vietyä kunnialla maaliin, niin käytännössä lähes kaikki Hippoksen alueen tilat rakennetaan uusiksi. Purettaviksi joutuvat niin purkukuntoinen monitoimitalo, JYP:n kotipesänä tunnettu jäähalli ja monet muut elinkaarensa loppuun tulossa olevat rakennukset. Uutta tilaa rakennetaan alueelle noin 160 000 bruttoneliötä, joista liikuntatilojen osuus on 120 000 neliötä.

Korjausvelkarahat sijoitetaan kiinteistöyhtiöön

Hippos2020-hankkeen kokonaisbudjetti on 220-250 miljoonaa euroa, josta yksityisen rahoituksen osuus on lähes 90 prosenttia. Kaupunki on lähdössä mukaan hankkeeseen 34 miljoonan euron pääomasijoituksella.

-Alueen nykyisten rakennusten korjausvelka on 23 miljoonaa euroa. Hippos-hallin, monitoimitalon ja jäähallien tonttien myynnistä saamme 5 miljoonaa. Lisäksi kaupunki sijoittaa yhtiöön 6 miljoonaa euroa, jolla alueelle rakennetaan kaupunkilaisia ja vieraita palveleva liikuntapuisto, kaupunginjohtaja Timo Koivisto ynnäilee.

Koivisto on tyytyväinen siitä, kuinka positiivisesti kaupunginvaltuusto hankkeeseen suhtautui. Kaksi perussuomalaista äänesti viimeisessä äänestyksessä esitystä vastaan ja kaksi demaria tyhjää, mutta muut poliittiset ryhmittyvät olivat yksimielisesti hankkeen takana.

-Totta kai hanke voi vielä kaatuakin, mutta ei meillä enää paljon neuvoteltavia asioita ole. Tämä oli kuitenkin kaupunginvaltuustolta erittäin vahva tuki, Koivisto arvioi.

Äänetön, mutta äänekäs

Kaupunginvaltuuston maanantaina tekemän päätöksen mukaan kaupunki perustaa yhdessä Lehto Groupin, Fennian ja muiden sijoittajien kanssa Kiinteistö Ky Hippoksen, jonka tehtävänä on omistaa ja hallinnoida keskusta. Kaupunki sitoutuu vuokraamaan keskuksen liikuntatiloja paikallisten seurojen käyttöön.

-Olemme perustettavassa kommandiittiyhtiössä äänetön yhtiömies, mutta olemme erittäin äänekäs sellainen. Ostamme seurojen käyttöön liikuntavuoroja vuosittain 5,5 miljoonalla eurolla. Se on noin miljoonan enemmän, kuin olemme tähän mennessä alueen liikuntapaikkojen kunnossapitoon sijoittaneet, kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo.

Lehto Group, Fennia ja mahdolliset muut sijoittajat panostavat hankkeeseen yhteensä noin 60 miljoonaa euroa. Loppu, noin 50-60 prosenttia rahoitustarpeesta on tarkoitus rahoittaa velkarahalla. Parhaassa tapauksessa alueen rakentaminen alkaa jo alkuvuodesta 2019.

Hippos2020-hanketta on käsitelty mm. Kuntatekniikka 3/17 -numerossa.

Aiheesta tarkemmin Jyväskylän kaupungin sivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *