Puukartelli-jutun kuntahaaran käsittely jatkuu Helsingin hovioikeudessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Vuosien 1997–2004 aikana tapahtuneen puukartelli-jutun kuntahaaran käsittely jatkuu Helsingin hovioikeudessa. 32 kuntaa on valittanut Helsingin käräjäoikeuden viime lokakuussa antamasta tuomiosta, jossa kuntien korvausvaatteet hylättiin kokonaisuudessaan.

Tämä tiesi kunnille muhkeaa lisälaskua, sillä Stora Enson, Metsäliiton ja UPM-Kymmenen oikeudenkäyntikuluja tuli kunnilla maksettavaksi 6,2 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan lasku käräjäoikeudesta oli lähemmäs 11 miljoonaa, sillä kuntien oli maksettava myös omat oikeudenkäyntikulunsa, joita kertyi 4,6 miljoonaa euroa.

Puukartellijupakkaa on aiemmin selvitelty markkinaoikeudessa, joka totesi vuonna 2009, että Stora Enso, Metsäliitto ja UPM-Kymmene tekivät kartelliyhteistyötä vuosina 1997–2004. Kunnat, Metsähallitus ja yksityiset metsänomistajat saivat tämän johdosta myymistään puisto alihintaa. Käräjäoikeus totesi päätöksessään, että kiellettyä tietojenvaihtoa oli ollut, mutta näyttöä sen vaikutuksista puunhintaan ei löytynyt.

Sopua etsitään

Vaikka kunnat valittivat päätöksestä hovioikeuteen, niin asiaa Maaseudun Tulevaisuudelle kommentoineen Kuntaliiton johtavan lakimiehen Pirkka-Petri Lebedeffin mukaan kunnat pyrkivät kuitenkin neuvottelemaan asiassa kaikkia osapuolia tyydyttävän sovintoratkaisun. Osa valittaneista kunnista on jo linjannut, että ne voivat luopua vahingonkorvauskanteesta, mikäli käräjäoikeudenkäynnissä syntyneistä kuluista saadaan sopu aikaan.

Jo aiemmin vahingonkorvauksia kartelliin osallistuneilta yhtiöiltä hakeneet yksityiset metsänomistajat luopuivat valittamisesta hovioikeuteen. Myös he hävisivät jutun käsittelyn Helsingin käräjäoikeudessa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *