Lähes kolme neljästä asukkaasta lajittelee roskansa
Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta näkee oman lajittelunsa merkityksen ja lajittelee jätteet, vaikka muut lajittelisivat väärin tai eivät lajittelisi ollenkaan. (Kuva: HSY)
Jätteiden lajittelu on tärkeää – tätä mieltä on 82 prosenttia pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaista. Yhä useampi myös tietää, että lajitellut jätteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY selvitti syksyllä 2016 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaiden näkemyksiä jätteiden lajittelusta. Kyselyyn vastasi 1012 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta, ja sen toteutti Innolink Research.
Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta näkee oman toimintansa merkityksen ja lajittelee jätteet, vaikka muut lajittelisivat väärin tai eivät lajittelisi ollenkaan.
– Jätteiden lajittelu on selvästikin arjen ekoteko, josta tulee hyvä mieli. Tämä on ilouutinen ympäristölle, sillä lajittelun avulla saadaan entistä enemmän arvokkaita raaka-aineita uusiokäyttöön, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.
Lähes kolme neljästä HSY:n kyselyyn vastanneesta lajittelee roskansa melko tai erittäin aktiivisesti. Yhtä moni kokee lajittelun helpoksi.
Astiat kierrätettäville jätteille löytyvät usein oman kotipihan jätetilasta. Lasia ja metallia kerätään kaikissa vähintään 20 huoneiston kiinteistöissä. Kartonkia ja biojätettä kerätään vähintään 10 huoneiston kiinteistöissä. Lisäksi keväällä 2016 alkanut muovipakkausten keräyskokeilu toi muovipakkausjäteastiat 3500 kiinteistön jätetilaan.
Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on myös runsaat 130 kierrätyspistettä, viisi Sortti-asemaa ja yli 50 vaarallisen jätteen keräyskonttia.
Kaksi kolmesta HSY:n kyselyyn vastanneesta tiesi, että keräämästämme biojätteestä tehdään biokaasua ja multaa. Myös lajitellut lasipullot ja -purkit, metalli, paperi ja kartonki kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
Jäljelle jäävästä sekajätteestä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa.
Asukkaiden lajitteluaktiivisuus jätelajeittain pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella
Lajittelee jätteen vähintään melko usein:
Biojäte: 58 %
Kartonki: 80 %
Lasipullot ja -purkit: 78 %
Pienmetalli: 68 %
Paperi: 89 %
Paristot: 78 %
Muut vaaralliset jätteet: 73 %
(Lähde: HSY)