Keskisuurissa kaupungeissa kuntalaiset ovat löytäneet entistä paremmin julkisen liikenteen palvelut. (Kuva: Ville Miettinen)

Joukkoliikenteen kilpailuttamisen ja kehittämisen ottaminen kuntien näppeihin on lisännyt huimasti matkustajamääriä etenkin keskisuurissa kaupungeissa. Monet kaupunki- tai kaupunkiseutuviranomaiset ovat kesästä 2014 alkaen järjestäneet joukkoliikenteen palvelusopimusasetuksen mukaan eli kilpailuttamalla määrittelemänsä joukkoliikennepalvelut.

Tilastoja matkustajamäärien kehityksestä on tutkaillut Paikallisliikenneliitto ry, joka on joukkoliikenteen järjestämisestä vastaavien kaupunkien ja kaupunkiseutujen viranomaisten joukkoliikenteen yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö.

-Matkustajamäärät ovat ilahduttavasti kasvaneet. Kun joukkoliikennelaki tuli voimaan pari vuotta sitten, niin kaupungit ottivat joukkoliikenteeseen liittyviä tehtäviä hoitoonsa. Tilastot osoittavat, että kunnissa on tehty paljon toimenpiteitä ja saatu tuloksia aikaan, toiminnanjohtaja Minna Soininen arvioi.

Palveluja monipuolisesti kehittämällä ja yhteistyötä eri tahojen kanssa lisäämällä kaupungit ovat onnistuneet kasvattamaan matkustajamääriä merkittävästi. Suurinta kasvu tämän vuoden alkupuolella viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna on ollut Kuopiossa, jossa kasvua on kirjattu peräti 17 prosenttia. Oulussakin on päästy 11,5 prosenttiin. Jyväskylän kasvu on yhdeksän prosenttia, Joensuun seitsemän ja Lahden kuusi prosenttia.

-Suurin joukkoliikennemarkkina meillä on pääkaupunkiseudun HSL-alue, mutta keskisuurissa kaupungeissa tapahtunut kehitys osoittaa, että hyvällä suunnittelulla saadaan tuloksia aikaan myös pienemmillä alueilla. Kasvu keskisuurissa kaupungeissa on ollut suurinta tiheillä keskusta-alueilla, joilla matkustajavolyymit ovat suurimmat, kertoo toiminnanjohtaja Minna Soininen Paikallisliikenneliitosta.

 

Aiheesta Paikallisliikenneliiton sivuilla

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *