- Monellekaan ei ollut selvää, että keräykseen käyvät vain muovipakkaukset puhtaina ja kuivattuina, kertoivat jätepoliisit Rakel Allen ja Tero Hokkanen. (kuva: Rosk'n roll)

Uudenmaan alueella toimiva Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelun kesäkampanja Jätepoliisi on jakanut asukkaille neuvoja helpomman jätehuollon toteuttamiseksi ensimmäistä kesää Itä-Uudellamaalla ja kuudetta kesää Länsi-Uudellamaalla.

Päivässä jätepoliisipari ehti kiertää neljästä kymmeneen Rosk’n Rollin palvelupistettä. Jätepoliisit vastasivat kohtaamiensa asiakkaiden kysymyksiin. Etenkin tämän vuoden käynnissä ollut pakkausmuovin keräys on herättänyt asiakkaissa paljon kysymyksiä.

– Monellekaan ei ollut selvää, että keräykseen käyvät vain muovipakkaukset puhtaina ja kuivattuina, paljasti jätepoliisina kesän työskennellyt ympäristökouluttaja Tero Hokkanen.

Jätepoliisit myös oikaisivat asukkaiden vääriä lajittelutapoja.

– Aika yleinen väärinkäsitys liittyy pakkauslasin lajitteluun. Keräysastioihin oli usein tuotu kukkaruukkuja, juomalaseja ja loisteputkia. Onneksi joskus ehdimme väliin kertomaan kahden ensimmäisen olevan sekajätettä ja loisteputkien vaarallista jätettä.

Jätepoliisit tarjosivat myös apuaan jätteiden käsittelyssä.

– Kartongin ja alumiinisten juomatölkkien litistämistä eivät kaikki ole tehneet. Se olisi kuitenkin tärkeätä, jotta keräysastioissa olisi tilaa mahdollisimman monien tuomille jätteille. Tarvittaessa autoimme jätteiden tiivistämisessä, kuvaili jätepoliisi Hokkanen.

Monilla pisteillä oli myös tarvetta siistimiseen tai jopa siivouspartion tilaamiseen, kun jätteitä oli jätetty ohjeiden vastaisesti astioiden ulkopuolelle.

– Pienellä vaivalla pisteet olisivat siistimpiä ja helpommin oikein käytettävissä. Asiakkaiden olisi syytä lukea huolella pisteellä olevat ohjeet, tarrat ja kyltit sekä esimerkiksi sulkea astioiden luukut, jotta eläimet eivät pääsisi levittämään jätteitä. Pisteiden kunnon valittamisen sijaan kannattaisi ilmoittaa siivous- tai tyhjennystarve Rosk’n Rollin asiakaspalveluun. Ja neuvon kysymisen kynnystä kannattaa kyllä madaltaa, muistuttaa Tero Hokkanen.

Jätepoliisiauton mittariin kertyi yli 4000 kilometriä. Päivittäiset reitit kulkivat lähinnä ekopisteiden, sekajätepisteiden ja vaarallisen jätteen vastaanottopisteiden kautta.

Jätepoliisin on voinut tavata myös kesätapahtumissa Itä- tai Länsi-Uudellamaalla. Rosk’n Rollin neuvonnan ja jätepoliisin voi vielä tänä kesänä ja alkusyksystä bongata mm. Sipoon syysmarkkinoilta, Pornaisten messuilta, Vihdin vuosisatamarkkinoilta, Loviisan Wanhat talot -tapahtumasta ja Lohjan omenakarnevaaleilta.

(Lähde: Rosk’n roll)

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *