Espooseen syksyllä valmistuva Auroran koulu on kaupungin energiatehokkain rakennus. (kuva Espoon kaupunki)

Espoon Lippajärvelle valmistuu uusi koulukeskus, joka on lähes nollaenergia-pilottikohde. Siihen on päästy energiatehokkain arkkitehtonisin ja rakennusteknisin ratkaisuin sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntäen. Rakennuksen energiatehokkuusluokka on A (E-luku on 77 kWh / m²a).

Talotekniikka pidetään mahdollisimman yksinkertaisena. Passiivitasoinen runko vähentää lämmitystekniikan tarvetta rakennuksessa, joka on suunniteltu tiiviiksi, ja erityisesti lävistyksien ja saumojen tiiviyteen on panostettu.

Uusiutuvaa energiaa hyödynnetään katolle asennettavilla aurinkopaneeleilla, jotka suunnataan etelään noin 45 asteen kulmaan. Luonnonvaloa hyödynnetään mahdollisimman paljon ja auringon aiheuttamaa ylilämpenemistä ehkäistään ulkopuolisella suojauksella.

Valaistus toteutetaan energiatehokkailla valaisimilla, joita ohjataan tarpeenmukaisesti liiketunnistimilla ja päivänvaloa hyödyntävissä tiloissa myös päivänvalo-ohjauksen avulla.

340 oppilaan koulun ja 126 lapsen päiväkodin sekä neuvolan yhteinen uudisrakennus on rakennettu Auroran koulun tontille, josta on purettu vanhat koulurakennukset, siirtokoulu ja asuinrakennus. Rakennus otetaan käyttöön elokuussa 2016. Hankkeen arvo noin 21 miljoonaa euroa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *