Valitusoikeudessa on kyse myös siitä, mikä arvo on oikeusturvalla, sanoo professori Tapio Määttä Itä-Suomen yliopistosta. (Kuva: Kunta.tv)

– Paras keino vähentää kaavoihin ja muutenkin rakentamiseen liittyviä valituksia on onnistunut vuorovaikutus, onnistuneesti varhaisessa vaiheessa toteutettu kuntalaisten osallistuminen prosesseihin, sanoo professori Tapio Määttä Itä-Suomen yliopistosta.

– Meillä on erittäin paljon esimerkkejä siitä, kuinka onnistuneella vuorovaikutuksella voidaan päästä tilanteeseen, että kukaan ei valita, Määttä muistuttaa Kunta.tv:n haastattelussa.

Hallitusohjelmaan kirjattu selvitys kaava-asioissa kunnallisvalituksesta hallintovalitukseen siirtymisestä julkistettiin perjantaina 11.3. Professori Eija Mäkisen tekemän selvityksen mukaan valituslajin muutos ei nopeuttaisi merkittävästi kaavoitusta vaan voisi jopa hidastaa sitä.

Kuntalaisen valitusoikeuden poistaminen kaavoista on oikeusvaltion perusteisiin liittyvä kysymys ja kunnallisen päätöksenteon laillisuuskontrolliin liittyvä kysymys, Määttä korostaa.

– Laaja valitusoikeus kaavoista, joka kaavapäätöksentekoon varmistaa osaltaan sen, että kunnat tekevät lainmukaisia päätöksiä. Ja tämä on oikeusvaltiossa erittäin tärkeä arvo.

– Kaavoitus on merkittävää maanomistajien välisten etujen ja velvollisuuksien jakamista ja siinä mielessä on tärkeää että varmistetaan erilaisilla mekanismeilla se, että kunnissa todella tehdään lainmukaisia päätöksiä.

Katso Tapio Määtän haastattelu:

Lisää aiheesta: Selvitys: valituslajin muutos ei vauhdittaisi kaavoitusta

Lue myös: Oikeusoppineet tyrmäävät hallituksen hankkeen kaavavalitusoikeuden rajoittamisesta

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *