Oulun kaupunginkirjaston katolle rakennetaan 130 kilowatin aurinkovoimala. (Kuva: Oulun kaupunki)

Oulun kaupunginkirjaston katolle rakennetaan aurinkovoimala. 130 kilowatin voimalaan tulee 500 aurinkopaneelia. Voimalan toimittaa Oulun Energia ja sen asennustyöt aloitetaan lokakuun aikana. Voimala valmistuu vuoden vaihteessa. Tuotettu sähkö kulutetaan kirjaston käyttösähkönä, erityisesti jäähdytyksessä.

Aurinkovoimala tuottaa noin 15 prosenttia kirjaston vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Parhain tuotantoaika on maaliskuusta lokakuuhun. Kesäpäivänä sähkönkulutuksesta voidaan kattaa yli puolet auringolla. Kirjaston sähkönkulutushuiput ajoittuvat keskikesään, jolloin jäähdytyksen tarve on suurin.

– Ensi kesänä aurinko ei enää lämmitä kirjastorakennusta, vaan jäähdyttää sen, naurahtaa Oulun tilakeskuksen ylläpitoasiantuntija Timo Ojanperä tyytyväisenä.

Oulun Energian tuotepäällikkö Olli Tuomivaara kertoo, että kaupunginkirjaston paneelit valmistetaan Saksassa. Kaikki muut työt paneelien kuljetuksista asennuksiin tehdään pohjoissuomalaisin voimin.

Tuomivaara myös muistuttaa, että Oulussa auringosta saa saman verran energiaa vuodessa kuin Pohjois-Saksassa, joten aurinkovoimalainvestoinnit ovat kannattavia myös Pohjois-Suomessa.

Paavo Taipale
paavo.taipale@kuntaliitto.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*