Suunnitelmat junaliikenteen supistuksista ovat herättäneet ihmetystä mm. Uudellamaalla ja Pohjois-Karjalassa. (Kuva: Ville Miettinen)

Liikenneyhteyksien heikkeneminen vaikeuttaa kohtuuttomasti ihmisten liikkumista ja nakertaa talouden näkymiä, toteavat maakuntahallitusten puheenjohtajat yhteisessä vetoomuksessaan joukkoliikenteen puolesta.

– Junaliikennettä ja muuta julkista liikennettä koskevat leikkaukset ovat kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan kannalta hyvin lyhytnäköisiä, sillä ne lisäävät yksityisautoilua. Pidemmällä aikavälillä toimenpiteet rapauttavat yleistä kilpailukykyä heikentämällä monien alueiden edellytyksiä houkutella yritysinvestointeja, työvoimaa, opiskelijoita ja matkailijoita, vetoomuksessa sanotaan.

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä VR tiedottivat 15.9.2015 säästö- ja supistamistoimenpiteistä junien osto- ja velvoiteliikennettä koskien. Neuvottelutuloksen mukaisesti liikenne lakkaisi kokonaan useilta reiteiltä ja vuorojen vähennyksiä tulisi monille rataosuuksille. Junaliikenne on loppumassa kokonaan yhteensä 28 asemalta.

Maakuntahallitusten puheenjohtajat vetoavat hallitukseen, että junaliikenteeseen ja muuhun joukkoliikenteeseen kohdennettavia säästöjä harkitaan huolelliseen kokonaisarviointiin pohjautuen.

– Tärkeää on varmistaa liikennejärjestelmän kokonaisuuden kytkeytyminen saumattomasti osaksi alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistä, vetoomuksessa todetaan.

– VR:n monopoliasemaa henkilöraideliikenteessä on äskettäin jatkettu, joten siltä on oikeutettua vaatia yhteiskuntavastuuta ja liikennöintiä myös hiljaisemmilla rataosuuksilla.

Maakuntahallitusten mukaan henkilöjunaliikenne tulee nähdä myös potentiaalisen tavaraliikenteen mahdollistajana infrastruktuurin kunnossapidon kautta.

– Ratainfrastruktuurista saadaan paras yhteiskunnallinen ja ilmastopoliittinen kokonaishyöty silloin, kun raiteilla liikkuvat sekä ihmiset että tavarat, vetoomus muistuttaa.

Aiheesta aiemmin:

Junayhteyden meneteys ällistyttää ja surettaa Siuntiossa

Junaliikenteen supistaminen tuomitaan laajalti

Ilmastopaneeli kannustaa suomalaisia muuttamaan liikkumisen tapojaan

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *