Helsingin keskustakirjaston tontilla Töölönlahdella iskettiin kuokka maahan tiistaina 1.9.

Ensimmäiset kauhalliset maata kaivettiin tiistaina 1.9. Helsingin uuden keskustakirjaston työmaalla Töölönlahdella. Uuden kirjaston on määrä avautua yleisölle Suomen 101-vuotispäivänä 6.12.2018.

Tilaisuudessa puhunut apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen oli töiden alkamisesta innoissaan.

– Tänään tehdään kaupunkihistoriaa. Kirjasto rakennetaan vuosisadoiksi meille kaikille, jotka asumme tai käymme Helsingissä. Kaikki poliittiset päätökset on tehty ja rakennusluvat saatu.

Ensimmäisestä kauhaisusta kasvaa lähikuukausina yli sadan metrin pituinen monttu. Ensimmäinen vuosi kuluu maarakennustöissä ja maanalaisten tilojen rakentamisessa. Maanpäällisten tilojen rakentaminen alkaa syksyllä 2016.

– Kirjasto tukee yhteisöllisyyttä. Isoissa kaupungeissa tarvitaan paikkoja, joissa ihmiset voivat kohdata toisensa. Emme rakenna pelkästään kirjastoa, vaan kaupunkia. Töölönlahdesta tulee todellinen kulttuurikeskus, Viljanen sanoi.

Keskustakirjastossa odotetaan aikanaan vierailevan päivittäin 10 000 ja vuositasolla 2,5 miljoonaa kävijää.

– Olemme tekemässä myös valtakunnallista historiaa. Tämä on itsenäisyyden juhlavuoden merkkihanke, josta voidaan ottaa mallia muuallakin, Helsingin kaupungin kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto sanoi kaivutöiden alkaessa.

Kirjastoille on hänen mielestään edelleen tilausta. Ne tarjoavat sekä faktaa että sen tulkintoja ja lisäksi elämyksellistä aineistoa.

– Meidän pitää huolehtia siitä, että tuomme yhteiskuntaan nykyistä enemmän kommunikoivia ääniä niin, että erilaiset mielipiteet pääsevät keskustelemaan keskenään.

Hän huomautti, että Norjan uudistetussa kirjastolaissa kirjastojen velvollisuutena on järjestää yhteiskunnallista keskustelua.

– Haluamme tehdä keskustakirjastosta aidon vuorovaikutuksen, oppimisen, oivalluksen ja yhteistyön talon. Haluamme rakentaa sen avulla parempaa Helsinkiä ja Suomea. On sanoinkuvaamattoman hienoa olla tässä nyt, Haavisto hehkutti.

Helsingin keskustakirjastoa rakennetaan kesällä 2013 arkkitehtikilpailun voittajaksi valitun Arkkitehtitoimisto ALA:n kilpailuehdotuksen Käännös pohjalta. Hankkeen kustannusten on arvioitu olevan lähes 100 miljoonaa euroa. Valtio on sitoutunut osallistumaan rahoitukseen 30 miljoonalla.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *