Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt ruutukaavakeskustaa koskevan kokeiluluontoisen kevennetyn maankäyttösopimusmenettelyn. Päätöksen mukaan ruutukaavakeskustan alueella maankäyttösopimusmaksun suuruus on 25–35 prosenttia arvonnoususta täydennysrakentamistilanteissa, joissa välitön kaupungille syntyvä yhdyskuntarakentamisen tarve on vähäinen.

Maankäyttösopimus laaditaan yksityisen maanomistajan ja kaupungin välillä, kun asemakaavaa muutetaan. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan asemakaavoitettavan alueen maanomistajalla on velvollisuus osallistua yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin. Jyväskylän keskustassa maankäyttösopimusmaksu määräytyy yleensä arvonnousuun perustuen ja sen suuruudeksi on käytännön myötä vakiintunut noin puolet arvonnoususta.

Olemassa olevien seinien sisällä tapahtuvasta lisärakentamisesta – kuten ullakon tai kellarin käyttötarkoituksen muuttamisesta – ei peritä maankäyttösopimusmaksua lainkaan. Kokeilu koskee vuoden 2017 loppuun mennessä ruutukaavakeskustassa käynnistettäviä asemakaavamuutoksia sekä liike- että asuntorakentamisen osalta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *