Kuva: Ville Miettinen

Kunnat osallistuvat entistä enemmän valtion maanteiden rakentamiseen, osoittaa Kuntaliiton selvitys. Valtion vastuulle kuuluvat hankkeet eivät välttämättä toteudu ilman kunnan osallistumista. Kuntien antaman rahoituksen määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2011.

ELY-keskukset vaativat yhä useammin kuntia osallistumaan valtion maanteiden kustannuksiin, kertoo Kuntaliiton liikenneinsinööri Silja Siltala. Kuntia vaaditaan maksamaan esimerkiksi risteysten ja pyöräteiden kustannuksia.

Kuntaliitto on tehnyt kesällä 2014 kunnille kyselyn siitä, miten ne ovat osallistuneet valtion tienpitoon vuosina 2011–2013. Kyselyyn vastasi 40 prosenttia kunnista, ja vastauksesta kävi ilmi, että kunnat osallistuvat valtion teiden kustannuksiin.

Kyselyyn vastanneet kunnat käyttivät 20 miljoonaa euroa valtion teidän kustannuksiin vuonna 2013. Kuntaliitossa arvioidaan, että koko maassa kysymys on 40–50 miljoonasta eurosta.

Kunnilta kysyttiin, miksi ne suostuvat osallistumaan valtiolle kuuluviin kustannuksiin. Vastausten mukaan pääsyy on, että hanke ei olisi toteutunut ilman kunnan rahoitusta. Kunnan osallistuminen on myös nopeuttanut hankkeita, Kuntaliitosta kerrotaan.

– Kunnat kokevat rahoitusvaateet kiristykseksi: hanketta ei tule, jos kunta ei maksa, Siltala sanoo.

 

Valtio vie liikenteen verotulot

 

Kunnat maksavat omasta kassastaan katuverkkojensa kustannukset. Valtio kerää liikenteestä kertyvät verotulot.

– Tilanne on kestämätön. Valtio ei kykene vastaamaan sille lain mukaan kuuluvista tienpidon tehtävistä yhteiskunnan ja maankäytön kehittymisen edellyttämällä tavalla. Virkamiesten päätöksillä tiehankkeiden rahoitusta vyörytetään kunnille, jotta tarpeelliset hankkeet saadaan etenemään, Kuntaliiton Siltala sanoo.

Kuntaliiton mukaan kunnat pitävät sinänsä hyvinä säädöksiä ja niiden tueksi tehtyä kustannusjaon suositusta Kunnan ja valtion kustannusvastuun periaatteet maantien pidossa. Valtion pitää kuitenkin myös käytännössä toimia niiden mukaisesti, liitto vaatii.

Kuntaliitto on esittänyt, että ongelmaan on haettava ratkaisu seuraavalla hallituskaudella. Liitto vaatii, että tuleva hallitus käynnistää selvityksen valtion ja kuntien liikenteen vastuista ja kustannustenjaosta.

Lisäksi liitto haluaa, että selvitetään mahdollisuus kohdentaa osa liikenneverotuloista kunnille.

Kuntaliiton kyselyn raportti on täällä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *