Tampereelle torstaina kokoontuneet Palopäällystöpäivien osallistujat katsovat, että pelastustoimea tulee jatkossakin kehittää itsenäisenä, mutta yhteistyöhalukkaana ja -valmiina toimijana.

Pelastustoimelle laaditaan parhaillaan uutta strategiaa ja samaan aikaan valmistellaan myös pelastustoimeen liittyviä hallitusohjelmatavoitteita. Palopäällystö katsoo, että onnettomuuksien ehkäisyn merkitystä tulee korostaa niin kansantaloudellisesta kuin inhimillisyysarvojenkin näkökulmasta, ja myös pelastustoimen operatiivinen valmius tulee säilyttää, sillä kaikesta huolimatta onnettomuuksia sattuu. Erityisen huolissaan ollaan harvaan asuttujen seutujen turvallisuudesta, ja tältä osin nähdään tärkeänä turvata vapaaehtoispalokuntien toimintaedellytykset.

On arvioitavissa, että pelastustoimen järjestelmää ja rakennetta tullaan tarkastelemaan uuden strategian ja juuri valmistuneen parlamentaarisen mietinnön myötä. Palopäällystö toivoo, että pelastustoimea ja sen tehtäviä ja rakennetta tarkasteltaisiin asiakasnäkökulmasta, eikä niinkään organisaatio- tai rakennelähtöisesti. Paikalliset ja alueelliset erityistarpeet ja riskit tulee ottaa huomioon.

Myös ensihoidon nähdään kytkeytyvän kiinteästi pelastustoimeen, ja tällä saavutetaan merkittäviä synergiahyötyjä auttamisketjun tehokkuudessa.

Palopäällystöpäivien ensimmäisen päivän aamupäivä koostui poliittisesta paneelikeskustelusta, johon osallistui kahdeksan eri puolueen kansanedustajaa ja -ehdokasta. Keskustelussa tarkasteltiin pelastustoimen kytkentää kokonaisturvallisuuteen ja yhteistyötä muiden viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten kanssa.

Pelastusalan suurin vuotuinen koulutustapahtuma Palopäällystöpäivät käynnistyi torstaiaamuna Tampereella. Lauantaille jatkuville päiville on kokoontunut yli 350 maamme palopäällystön ja turvallisuusjohdon edustajaa. Palopäällystöpäivät avasi Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Paavo Taipale
paavo.taipale@kuntaliitto.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*