Kuva: Ville Miettinen

Eduskunta on hyväksynyt selvällä enemmistöllä ilmastolain, jossa asetetaan vähintään 80 prosentin päästövähennystavoite vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Tavoite on linjassa niin kansallisella, kansainvälisellä kuin Euroopan unionin tasolla asetettujen ilmastotavoitteiden kanssa.

Ilmastolailla luodaan pohja ilmastopolitiikan pitkäjänteiselle ja systemaattiselle suunnittelulle ja seurannalle.

– Lakisääteinen suunnittelujärjestelmä vahvistaa ilmastopolitiikan pitkän aikavälin ennustettavuutta ja siten kannustaa päästöjen vähentämistoimiin uuden puhtaan teknologian avulla. Ilmastolaki lisää ilmastopoliittisen suunnittelun avoimuutta sekä vahvistaa eduskunnan roolia ilmastopolitiikassa, ympäristöministeriön tiedotteessa sanotaan.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen, kok., mukaan laki tehostaa ilmastopolitiikkaa ja parantaa mahdollisuuksia arvioida sen vaikuttavuutta.

– Se on tärkeä työkalu, kun tavoitellaan hiilineutraalia yhteiskuntaa, sillä lain myötä ilmastopolitiikalla on hallituskaudet ylittävä päämäärä. Ilmastolaki välittää myös kansainvälisellä tasolla viestiä Suomen sitoutumisesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, Grahn-Laasonen sanoo.

Lain on tarkoitus tulla voimaan tulevan vaalikauden alussa. Valmistelutyö lain toimeenpanon toteuttamiseksi on tarkoitus aloittaa välittömästi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *