Vantaan Energia on rakentanut yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa kuusi sähköautojen latauspistettä. Vantaan Energia vastasi uusien latauspisteiden investoinneista ja rakentamisesta. Kaupunki luovutti tarvittavat maa-alueet ja tuki suunnittelussa.

Uudet latauspisteet sijaitsevat Energia Areenan ja Tikkurilan urheilupuiston pysäköintialueilla sekä Martinlaakson ostoskeskuksessa. Vantaan kaupunki haluaa toimia esimerkkinä ja mahdollistajana sähköautojen yleistymiselle. Vuonna 2012 Vantaalle laadittiin yleissuunnitelma, jossa on esitetty alueet noin 100 julkiselle latauspaikalle kaupungin hallinnoimilta alueilta.
– Sähköautoilu on ympäristöystävällisempi vaihtoehto yksityisautoilulle, jonka vuoksi sähköautoilun edistäminen on kaupungin intresseissä. Latauspisteiden riittävä määrä ja niiden hyvät sijainnit ovat sähköautoilun lisääntymisen edellytyksiä, kertoo Vantaan kaupungin Varikon päällikkö Kaj Weckström. 
Niin sanottu AFI- eli Jakeluinfradirektiivi edellyttää EU:n jäsenvaltioita laatimaan suunnitelman ajoneuvojen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkostolle, kuten sähköautojen latauspisteille sekä kaasuntankkausasemille. Jakeluverkostojen tulisi olisi käytössä vuoteen 2020 mennessä. 
Sähköajoneuvojen osalta minimimääräksi suositellaan vähintään yhtä latauspistettä kymmentä sähköistä ajoneuvoa kohden. Suomessa direktiivin mukaisia sähköautoja oli syyskuun loppuun mennessä runsaat 700, joista Vantaalla rekisteröitynä 54. Vuodessa sähköautojen määrä on kasvanut Suomessa 76 prosentilla, ja määrän odotetaan kasvavan tästä edelleen. Vuoteen 2020 mennessä sähköautojen kannaksi on arvioitu 20 000-40 000, joka direktiivin suosituksen mukaisesti tarkoittaisi 2000–4000 latauspisteen verkostoa. 
Vaikka vielä on avoinna, miten direktiiviä tullaan käytännössä soveltamaan kuntatasolla, tukee latauspisteiden rakentaminen direktiivin toimeenpanoa. Nyt käyttöönotettujen pisteiden myötä julkisten latauspisteiden määrä Vantaalla kasvoi 22:een. 
Uusia pisteitä suunnitellaan
– Sähköauto on äänetön ja paikallisesti päästötön vaihtoehto, sopien erinomaisesti kaupunkiympäristöön. Julkisia latauspisteitä rakentamalla haluamme lisätä sähköisen liikkumisen varmuutta, toteaa Vantaan Energian kehitysjohtaja Vesa Hynninen. Erona useimpiin muihin latauspisteisiin on, että uusia latauspisteitä on mahdollista käyttää vuorokaudenajasta riippumatta.
Latauspisteiden määrää on tarkoitus kasvattaa lähitulevaisuudessa, ja neuvottelut uusien paikkojen rakentamisista ovat käynnissä. Suunnitelmissa ovat latauspisteiden rakentaminen muun muassa tiedekeskus Heurekaan sekä Vantaankosken ja Koivukylän liityntäpysäköintipaikoille sekä Myyrmäkeen. Lähivuosille tehty rakentamissuunnitelma kattaa noin parikymmentä latauspaikkaa, jotka sijaitsevat muilla keskeisillä paikoilla ja liikenteen solmukohdissa. 
Sähköauton lataaminen Vantaan Energian latausasemilla on toistaiseksi maksutonta. Jatkossa pisteet ovat muuttumassa maksullisiksi. Maksaminen tapahtuu rekisteröitymällä latauspisteiden käyttäjäksi internetissä Vantaan Energian sivujen kautta.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *