Rakennusteollisuus RT ennakoi supistumisen jatkuvan myös ensi vuonna.

 

Rakentaminen supistuu kolmatta vuotta peräkkäin. Tänä vuonna supistuma on 2 prosenttia, tiedottaa Rakennusteollisuus RT, joka myös arvioi laskun jatkuvan ensi vuonna.

 

Talonrakennustöitä arvioidaan aloitettavan tänä vuonna 29 miljoonaa kuutiometriä, joka on 6 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

 

Rakentaminen sinnittelee edelleen korjausrakentamisen tasaisen kasvun varassa. Sen sijaan uudisrakentamisen aloituskuutiot ovat 1990-luvun laman tasolla eikä helpotusta ole näkyvissä.

 

– Erityisen syvässä kuopassa tällä hetkellä on teollisuusrakennusten ja omakotitalojen rakentaminen. Talouden epävarmuus on jäädyttänyt teollisuuden investoinnit sekä kuluttajien rohkeuden ryhtyä oman talon pystyttämiseen, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

 

Tänä ja ensi vuonna omakotitalojen aloituksia ennakoidaan kertyvän vain 6 000, mikä olisi tilastointihistorian matalin taso. 2000-luvun puolivälissä aloituksia oli parhaimmillaan yli 16 000 vuodessa.

 

Kerrostaloasuntojen osalta asuntomarkkinoiden kohmeus on kasvattanut valmiiden myynnissä olevien asuntojen määrää selvästi.

 

Maa- ja vesirakentaminen vähenee niin ikään tänä ja ensi vuonna. Koko infrarakentamisen näkymiä heikentävät väylien kunnossapidon määrärahaleikkausten lisäksi talonrakentamisen pohjatöiden vähentyminen. Myös kunnat ovat merkittävästi supistaneet infrarahoitustaan tiukentuvassa taloustilanteessa.

Lue lisää RT:n verkkosivuiltaVille Miettinen

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *