1.-3.10. järjestettyjen yhteensä viiden eri messutapahtuman yhteydessä jaettiin tunnustuksia alan ansioituneille toimijoille ja hankkeille. Palkintosateesta osui osa myös kuntasektorille.

Suomen Messusäätiön myöntämä 10 000 euron Ympäristön hyväksi -palkinto jaettiin Fortumin Joensuun laitoksen pyrolyysituotannon ja Sybimar Oy:n perustajan, nykyisen hallituksen puheenjohtajan Rami Salmisen kesken. Palkinnon teemana on kestävä biotalous.
Fortumin Joensuun sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokseen integroitu hakkuutähteitä hyödyntävä bioöljylaitos alkoi tuottaa vuoden 2013 aikana bioöljyä. Erilaisten tuotantoprosessien integroiminen voimalaitokseen mahdollistaa sähkön ja lämmön yhteistuotannon lisäksi kolmannen tuotteen, bioöljyn, tuottamisen. Laitokseen integroidulla pyrolyysituotannolla voidaan korvata fossiilista polttoöljyä. Nopeapyrolyysiteknologiaan perustuva bioöljylaitos on teollisessa mittakaavassa ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.
Sybimar Oy:n perustaja, nykyinen hallituksen puheenjohtaja Rami Salminen on kehittänyt kiertovesiperiaatteella toimivan kalanviljelylaitoksen, jonka energia tuotetaan biokaasun avulla ja jonka vesi ja ravinteet hyödynnetään samaan kokonaisuuteen kuuluvassa kasvihuoneessa. Kalanviljelylaitos aloitti toimintansa 2012, biokaasulaitos 2013 ja kasvihuonerakentaminen on käynnissä parhaillaan.
Viheralan tunnustuspalkinto kolmelle
Viheralan tunnustuspalkinto jaettiin kolmelle alan vaikuttajalle, jotka edustavat monipuolisesti viheralan eri sektoreita. Suomen Messusäätiön lahjoittama 3000 euron palkintosumma jaetaan palkittujen kesken.
 
Viljo Muuronen on ansioitunut paikallisesti, valtakunnallisesti sekä kansainvälisesti toimiessaan eri järjestöissä. Hänen sovitteleva tyylinsä erityisesti Suomen viheralan järjestökentässä olleissa vaikeissa taloudellisissa tilanteissa edesauttoi asioiden ratkaisuissa. Muuronen on ollut aktiivisesti mukana Kaupunginpuutarhurien Seura ry:ssä sekä kansainvälisessä puisto- ja virkistysalueiden järjestössä, IFPRA:ssa.  Lisäksi Muuronen on ollut Mikkelin puutarhayhdistyksen hallituksen jäsen vuodesta 1981 alkaen sekä Otavan maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen neuvottelukunnassa. Hän oli myös 20 vuotta Viherympäristöliitto ry:n hallituksen jäsen.
Jouko Hannonen on ansioitunut viheralan järjestötyössä, erityisesti kansainvälisissä tehtävissä. Hän on ollut 1990-luvulta alkaen mukana Euroopan viherrakentajien järjestön ELCAn toiminnassa sekä pohjoismaisessa yhteistyöelimessä Nordiska Präsidiumissa.
Ulf Juslin perusti veljensä Stig Juslinin kanssa perheyrityksen Oy J-Trading Ab:n vuonna 1982. Yritys on kehittänyt monipuolisesti suomalaista viherrakentamista tuomalla Suomen markkinoille laadukkaiden valmistajien tuotteita mm seuraavissa tuoteryhmissä: leikkivälineet, ulkoalueiden kalusteet ja välineet, ammattikäyttöön tarkoitetut nurmikkoleikkurit, monitoimikoneet ja lakaisukoneet.
Seinäjoen monitoimihalli on Vuoden liikuntateko 2014
Vuoden liikuntateko 2014 -palkinnon puolestaan sai Seinäjoen Monitoimihalli. Arena-messuihin liittyvän 5000 euron palkintostipendin voittajalle lahjoittaa Suomen Messusäätiö.
Seinäjoen Monitoimihalli on monipuolinen harjoitushalli, jossa on mm. tekonurmikenttä, juoksusuora, pituushyppypaikka, heittoseinä, korkeus- ja seiväshyppypaikka sekä monitoimialue, jossa voi harjoitella mm. cheerleedingia, futsalia, salibandya, sulkapalloa ja tennistä. Lisäksi hallissa on trampoliini ja siirrettävä ajanottolaitteisto erilaisia mittauksia ja testauksia varten. Halli on tehty yhteistyössä paikallisten eri lajien urheiluseurojen kanssa.
– Halli suunniteltiin seurojen asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä ja on monipuolisuutensa takia ainutlaatuinen. Käytimme seurojen asiantuntijoita hyväksi löytääksemme oikeat materiaalit ja suorituspaikkojen parhaan teknisen toteutuksen, kertoo Seinäjoen Monitoimihalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Pölkky.
Kilpailun tuomaristo antoi Monitoimihallille kiitosta toteutustavasta. Ennakkoluuloton seurojen välinen yhteistyö nähtiin uudenlaisena mallina siitä, miten kuntien ja kaupunkien vastuu liikuntapaikkojen rakentamisesta siirtyy osin kolmannelle sektorille.
– Hankkeessa mukana olevissa seuroissa on noin 1200 urheilijaa. Lisäksi se toimii lähiliikuntapaikkana, kaikki kuntoilijat ja harrastusporukat voivat varata sieltä vuoroja. Seinäjoen talousalueella on pulaa talvella harjoittelupaikoista, joten monitoimihallin voidaan sanoa tulleen todellakin tarpeeseen, Pölkky arvelee.
Energiatehokkaita toimistotaloja
Helsingin Viikin ympäristötalo palkittiin viihtyisimpänä ja energiatehokkaimpana toimistotalona kategoriassa, jossa tarkasteltiin kiinteistön ja sen käyttäjien sähkönkulutusta, lämmitystä ja käyttäjätyytyväisyyttä. Palkinnon myönsivät EAR17-ohjelma ja Green Building Council Finland.
Vuonna 2011 valmistuneessa Viikin ympäristötalossa toimii Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen lisäksi osa Helsingin Yliopiston Ympäristötieteiden laitoksen henkilökunnasta. Uusia teknisiä ratkaisuja talossa on runsaasti, muun muassa kalliojäähdytystä 25 maakaivon voimin, ikkunoissa on lämpölasit ja aurinkopaneeleja on yhteensä noin 600 neliötä, joista valtaosa on julkisivulla. Rakennuksen katolla on lisäksi neljä pientä tuuliturbiinia ja loput tarvittavasta sähköstä ostetaan tuulisähkönä.
Kilpailussa jaettiin palkintoja yhteensä kolmessa luokassa. Luokassa kiinteistösähkö+lämmitys+käyttäjätyytyväisyys SRV:n Derby Business Parkin Hiitti-toimitalo oli energiakulutuksessaan omaa luokkaansa.Talo on valmistunut vuonna 2012. Derby Business Park on saanut LEED Platinium -sertifikaatin.​
Luokassa käyttäjäsähkö+lämmitys+käyttäjätyytyväisyys voittajaksi selviytyi A-Insinöörien Albergan toimitila. 2011-12 valmistunut kilpailukohde Espoon Leppävaarassa Alberga Business Parkissa 

on BREEAM Very Good –tason toimitila.
Muita palkintoja
Tekla BIM Awards -palkinnolla Suomen kansallisessa sarjassa palkittiin OP-ryhmän pääkonttorityömaa Helsingissä.
Vuoden sähköisenä työmaana palkittiin Sorrilan kouluhanke Valkeakoskella ja Rakennetun ympäristön kasvuyrityksenä sähköisten lukitusjärjestelmien kehittäjä iLOQ.
Vuoden rakennustyömaa on Kansalliskirjaston peruskorjaushanke Helsingissä.
Paavo Taipale​

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *