Helsingin Energian toimitusjohtaja Pekka Manninen uskoo, että suomalaiselle energiaosaamiselle on kansainvälistä kysyntää. Helsingistä haetaan oppia muun muassa yhteistuotannosta, kaukojäähdytyksestä ja hukkaenergioiden hyödyntämisestä energianlähteinä.

Suomi on säännöllisesti kärjessä energia-alan kansainvälisissä vertailuissa ja menestystekijänä nähdään erityisesti sähkön ja lämmön yhteistuotanto. Viimeisimmässä maaraportissaan IEA nosti erikseen esiin Helsingin energiaratkaisun.
 – Voimme Suomessa ja Helsingissä olla erityisen ylpeitä äärimmäisen energiatehokkaasta sähkön ja lämmön yhteistuotannosta, jota Euroopassa ja muualla maailmassa pidetään tehokkaimpana tapana tuottaa energiaa. Meillä samaan kokonaisuuteen on yhdistetty vielä kaukojäähdytys, jolla pystytään hyödyntämään kiinteistöjen hukkaenergiat kaukolämpönä. Esimerkiksi tänä kesänä pystyttiin ottamaan talteen energiamäärä, jonka tuottamiseen tarvittaisiin 22 hehtaaria aurinkokeräimiä, sanoo Pekka Manninen.
Helsingin Energia käyttää energiantuotannossa yli kymmentä energianlähdettä ja tuotantotapaa, ja tuotanto on hajautettu eri puolille kaupunkia. Yhteistuotantovoimalaitoksilla käytetään maakaasua ja kivihiiltä sekä loppuvuodesta alkaen puupellettiä. Energianlähteinä hyödynnetään muun muassa vettä, tuulta, aurinkoa, jäteveden lämpöä ja kylmää merivettä.
Aurinkoa ja tuulta
Helsingin Energia on käynnistänyt aurinkovoimalaitoksen rakentamisen Helsingin Suvilahteen. Samalla markkinoille tulee uudenlainen tapa hankkia aurinkoenergiaa: asiakas saa kuukausimaksua vastaan oman nimikkopaneelin tuoton itselleen.
– Tavoitteemme on rakentaa kysynnän mukaan lisää aurinkovoimalaitoksia hyvinkin ripeään tahtiin. Aloitamme osuuksien myynnin reilun viikon päästä, ja ennakkokysyntä on ollut ilahduttavan vilkasta, sanoo Manninen.
Helsingin Energia on Suomen Hyötytuulen omistajana mukana useissa tuulivoimahankkeissa eri puolilla Suomea. Suomen Merituuli Oy:llä on vireillä kaksi isoa merituulihanketta, jotka ovat kohdanneet mm. kaavoitus- ja tutkaongelmia.
– Haluamme lisätä tuulivoimatuotantoa, mutta tällä hetkellä näyttää hyvin haastavalta löytää paikkoja, joissa toteutus olisi mahdollista. Olemme avoimesti kyselleet ehdotuksia ja otamme niitä edelleen mielellämme vastaan. Paikallinen tuulivoimatuotanto vahvistaisi varmasti kuvaa pääkaupunkiseudusta cleantech-metropolina.
Satojen miljoonien investoinnit bioenergiaan
Helsingin Energia aloittaa kuluvan vuoden lopussa polttamaan puupellettiä Salmisaaren kivihiilivoimalaitoksella. Bioenergian lisääminen on osa Helsingin Energian kehitysohjelmaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta. Kehitysohjelman toteutuksen myötä Helsingin Energia investoi useita satoja miljoonia kivihiilen korvaamiseen biopolttoaineilla.
Valmisteltavat päävaihtoehdot ovat uuden, pääpolttoaineena haketta käyttävän monipolttoainevoimalaitoksen rakentaminen Vuosaareen tai pellettiosuuden kasvattaminen nykyisillä kivihiilivoimalaitoksilla.
Energiatehokkuus paras tapa vähentää päästöjä

Pekka Manninen muistuttaa, että tärkein, tehokkain ja nopein tapa vähentää päästöjä on energiatehokkuuden parantaminen kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Helsingin Energian yhteistuotanto säästää energiaa vuosittain 500 000 omakotitalon vuosikulutuksen verran. Euroopassa yleisin käytäntö on edelleen laskea sähköntuotannossa syntyvä lämpö mereen tai ilmaan.
– Ilmastohaaste on niin merkittävä, että sitä ei ratkaista millään yksittäisillä keinoilla. Tarvitaan energiatehokkuuden parantamista, uusia ratkaisuja tuotantoon ja energiankäyttöön.
Paavo Taipale​

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *